hits

Når menn møter menn - av Christer Torjussen

Menn har siden tidenes morgen hatt et underliggende behov for å dele erfaringer og drøfte ting med hverandre. Ha en fellesnevner. Det være seg karriere, jobb, jakt, fritid, musikk, kvinner, problemer. Til og med urinering: Bånd kan knyttes under de mest obskure omstendigheter, som i pisserenna på et utested. Ikke rent få går av veien for å beskrive sitt velbehag, nikke bekreftende til sidemannen som i verste fall fyrer oppunder med grynt og selvfølgeligheter som "ja, det som skal inn, det må ut". Jeg for min del forsøker å unngå slikt fordi jeg synes pisspreik er dust.

Såkalt "guy-talk" fikk derimot en ny dimensjon etter at jeg ble pappa. Nybakte fedre er slettes ikke fremmede for hverandre, særlig ikke det første året. Da man gjerne er ute med vogna allerede i sekstiden etter en brutalt tidlig start på dagen. Hvis eneste mål er å få ungen til å sovne igjen mens moren får seg en time eller to på øyet. Jeg møtte likemenn i samme ærend, og vi hadde alltid noe å prate om. Gjerne på en benk eller utenfor en kaffesjappe. Fødselen, hvor lite søvn man mirakuløst nok kan klare seg på, om brostein er mer effektivt enn den evindelige skyvingen på vogna for å få bylten til å sovne, gulping, pappaperm, navnevalget, etc. Noen ganger var et blikk nok, når man møtte på hverandre med hver sin skrikende baby i vogna eller på armen. Vi forsto hverandre så inderlig godt.

Selv i dag bruker jeg papparollen for hva det er godt for i sosiale sammenhenger. Spørsmålet "har du barn" er en icebreaker, så straks man vet hvor gamle ungene er og hva de heter er praten som regel i gang. Fordi man har noe til felles. Opplevelser, erfaringer, gleder og frustrasjoner. Stoltheten det er å være pappa, flashing av bilder på mobiltelefonen hvor man nikker anerkjennende om hvilken god jobb man har gjort rent genetisk. Deretter enes man kanskje om at Drømmehagen er noe av det jævligste som finnes, men fint allikevel fordi det paralyserer ungene og man får tid til å lage seg en brødskive, gå på do eller sjekke mail. Før man må skifte bleie, leke, ut med vogna, lage grøt, trøste og bære igjen. Slik det er å være pappa.

Én kommentar

[...] sin ved å ta inn forskjellige fedre som gjestebloggere. Blant annet kjendispappaer som komikerne Christer Torjussen og Dag Sørås (sistnevnte mest kjent fra [...]

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin