hits

Jenteblått og gutterosa... versjon 2.0

Publisert første gang Nov 16, 2010:

Den 18 september skrev jeg følgende:

Jeg har vært å handla barneklær i dag, og har innsett at om man ikke ønsker å innordne seg med rosa eller blått så har man plutselig kutta vekk 90% av utvalget med babyklær.

Damen er heldigvis også irritert på idiotien så jeg får abolutt gehør for frustrasjonen. Har innsett at jeg ikke vil ha ei lita "prinsesse-jente" men usikker på hvor mye påvirkning man kan ha der.

Har kjøpt boka "How to raise your kid like a Pirate" - pirater går ikke i rosa og lyseblått.

Noen andre som syns at det er idiotisk med HelloKitty og Rosa-regimet jenter "må" ha..?

 

Jeg har nå vært pappa i snart 6 uker, og kjenner meg jo nesten litt som en ekspert (neida, jeg gjør ikke det, men skryter litt for kjente..) Men jeg må inrømme at jeg ser bare mer og mer som virkelig følger rett inn i det jeg har skrevet tidligere. JEG VIL IKKE KLE JENTA MI I ROSA!

Men alle jeg møter, så er det lyseblått og rosa, lyseblått og rosa, lyseblått og rosa.. jeg tror jeg får mark.. men det er vel mye fordi at jeg ikke forstår hvorfor det skal være på den måten. Jeg trodde helt ærlig at vi ikke hadde det sånn. Når jeg så "Hjernevask" med Harald Eia, så tenkte jeg at det må jo være endel "født sånn", men vi skal uansett ikke undervurdere "blitt sånn"..

 

Oppdatert 22.11:

Årets Nyskjerrigper 1.4. trinn ved Konsvik skole i Nordland har lett, observert og vært i kontakt med forskere om det fins jente- og guttefarger. Det holdt til finaleplass i barnas forskningskonkurranse.

Fo hundre år siden var blå regnet som at den passet best for jenter fordi det var en drømmefarge og rosa var en farge som passet best best for gutter fordi det var en sterk og maskulin farge.

 

Se mer om undersøkelsen de gjennomførte her.
Utdrag av rapporten:

 

Hypoteser og det vi fant ut:
Hytotese en: Vi tror at det med gutte og jentefarger er noe som noen har funnet på. Ungene i
klassen mener at det alle kan bruke alle farger på klærne.
Vi fant ut: Forskerne sier at vi blir påvirket av det vi ser i butikker og det andre bruker. Foreldrene
har litt forskjellige meninger om dette men det er klart at vi blir påvirket av det de sier og mener.
Så på en måte er det ja det med jente og guttefarger er noe noen har funnet på. Det er ulike
meninger i klassen om det finnes jente og guttefarger. Det erogså ulike meninger balnt foreldre
og de andre som går på skolen som vi intervjuet.
Hypotese to: Vi tror ikke det er noen som blir ertet uansett hvilke farger de har på klærne. Noen
av ungene mener at det kan være flaut for en gutt å bruke farger som ikke er vanelig for gutter og
bruke, men jentene kan bruke alle farger det tror vi.
Vi fant ut: Vi har spurt de andre på skola og snakket om det i klassen at ingen har blir ertet for
hvilke farger de har på klærne. Vi har sett at noen gutter kan ha andre farger på klærne enn det
som er vanlig, feks rosa og lilla uten å bli ertet.
Hypotese tre: vi tror at noen ganger må ungene bruke farger som de ikke vil bruke fordi det er
noen som har kjøpt de klærne til de.
Vi fant ut: Hun som jobber i butikk sier at jentene oftere handler alene enn guttene og at de er
med å bestemmer. Ingen av oss har opplevd å få klær vi ikke vil bruke. Kanskje er det fordi vi vet
at vi ikke blir ertet
Hypotese fire: noen ganger arver de klær av eldre søsken som de ikke liker fargen på
Vi fant ut: Nei alle kan bruke klær vi får
Hypotese fem: Vi tror spesielt rosa er en farge som mest brukes til jenter.
JA det tror vi og vi ser det på de undersøkelsene vi har gjort på skolen vår oig den andre skolen
at det er en farge som brukes mest av jenter. Noen Foreldrene sier at de kjøper rosa til jentene
men mange sier at de heller kjøper andre farger.
Men hun som jobber i butikk sa at akkurat nå er det populært med en speisiell rosa t-skjorte til
gutter. Så kanskje er det sånn at moten bestemmer litt hva slags farger vi synes kule.
En forsker fortalte oss at I gamle dager var rosa regnet som en maskulin og sterk farge som
passet best til gutter.
Hypotese seks: vi tror at det er flauere for gutter å bruke jentefarger enn for jenter å bruke
guttefarger.
Ja det kan det være men vi vet også at det ikke behøver å være det. Vi har flere ganger i
klassen snakket om en spesiell gutt på skolen som bruker mye rosa på klærne sine og alle synes
det er flott. Kanskje var det slik før at det var veldig skille på hvilke farger gutter og jenter kunne
bruke . Det kan jo også ha med mote å gjøre.

 

Det er dødskjekt å se at andre også tenker på de samme tingene som jeg tenker på. Og til Konsvik skole i Nordland: BRA jobba!
27 kommentarer

Dra til bånsull så finner du mye greie babyklær. Har og endel kjønnsnøytralt på den ene i breibakken opp mot valbergtårnet. Husker ikke helt hva den heter men er inne i det kjøpesenteret der.

joda, de har endel bra, men jeg ser de er ganske preget av rosa/blått fenomenet de også..

Oskar Paasche

Oskar Paasche

Blå for gutt, rosa for jente :)

Rosa er ikke en farge gutter skal esperimentere med før i tenåra x)

Det er jo godt mulig at når jenta di blir tre år så er hun villig til å gå over lik for en rosa kjole med hello kitty. Og for mange små barn blir typiske guttejente klær- og leker en viktig del av kjønnsidentiten en kort periode i barndommen.
Men man trenger da søren ikke kle ut små babyer som prinsesser, i rosa, glitter dilldall av den grunn!

Forøvrig er det jo veldig greit for klesindustien, at når folk får barn nr to så 'må' de kjøpe hele garderoben på på nytt, fordi lillebror jo ikke kan arve storesøsters rosa babyklær.

Ylva har veldig mye kjønnsnøytrale klær. Og jeg får til stadighet høre av folk at hun er en kjempetøff liten gutt! Sjarmerer damene som bare det! Når jeg så forteller at hun er en jente, så skifter de ofte tonen i stemmen, og pluddrer av se noe om at hun er så søt og snill atte! Da blir jeg litt kvalm... Hun ER jo kjempetøff. Og sjarmerer damer (og menn) som bare det. Selv om hun er jente.
Dessuten kan gutter også være søte og snille....

Det er jo en av de tingene jeg ikke kan styre, men prøve å påvirke så mye som mulig.

Ikke bare klesindustrien, men også de som lager/selger skolesekker/skiutstyr/leker/datamaskiner/fotballutstyr osv osv osv..

På sykehuset hadde vi valget mellom rosa og blått teppe, og vi valgte selvfølgelig blått.. :) (vi hadde også med et mørkeblått tigergutt-teppe) alle barnepleierne hadde hele veien problemer med å huske at ho var jente, (muligens litt vår skyld, siden vi tydeligvis prøvde å forvirre de..)

Det siste du skriver er det jeg er mest irritert på. Den sinnssykt irriterende holdningen at jenter er søte/snille/sarte og gutter skal være tøffe/barske/kjekke osv.. det er det mest irriterende jeg vet om!

Hei,
Jeg skal ha barn til sommeren og er ei jente på 30 som selv går veldig mye i rosa, men begynte ikke med det før jeg var rundt 20...
Jeg er foreløpig ganske bestemt på å ikke vite kjønnet før ungen kommer ut, rett og slett for å prøve å unngå alt det rosa eller lyseblå. Jeg synes at kjønnsmerking av småbarn er meningsløst, og kun gjør at alle rundt fortsetter med idiotiske stereotypier som flere nevner; jenter er søte og gutter er tøffe. Regner med du også har lest om den undersøkelsen/realitygreia(?) som ble gjort en gang her, hvor man ba tilfeldige fremmede passe en baby mens man gikk på do eller lignende, og alle (!!!) måtte sjekke kjønnet i bleia før de klarte å forholde seg til ungen, begynne å snakke med den osv...

Håper du etterhvert kan linke til/omtale butikker/nettsider med godt utvalg i kjønnsnøytrale baby-/barneklær slik at det blir lettere:) Og selvsagt bra med historier om morsomme hendelser og misforståelser dersom de dukker opp:D

[...] This post was mentioned on Twitter by Thomas Kalve and Tina-Jeanette, pappasblogg. pappasblogg said: Retrospekt: : Jenteblått og gutterosa... versjon 2.0 http://bit.ly/fli6dL #retro [...]

Retrospekt: : Jenteblått og gutterosa... versjon 2.0 http://www.pappasblogg.no/2010/11/jenteb... #retro

RT @pappasblogg: Retrospekt: : Jenteblått og gutterosa... versjon 2.0 http://www.pappasblogg.no/2010/11/jenteb... #retro

RT @pappasblogg: Retrospekt: : Jenteblått og gutterosa... versjon 2.0 http://www.pappasblogg.no/2010/11/jenteb... #retro

Hei!

Jeg ønsker å slå et slag for primærfargene! :) Jeg har selv blitt mamma for første gang til ei lita jente (Tuva) for litt over 2mnd siden, og du verden så mye rosa klær vi har fått i gaver! Vi har ikke fått bytta de vi har fått (mest fordi vi ikke har fått surra oss til det eller funnet ut hvor de er kjøpt..) men klær vi har arvet har vi kjørt gjennom "sil ut rosaklærne"-mølla...

På H&M finnes det en del kule babyklær i grønt, beige, brunt, rødt, gult og blått :) Vi har handla inn en del av dette og jeg er kjempefornøyd! Og ja, jenta vår har klær m både bamser, ubåter og biler på!

Samtidig må jeg innrømme at jeg har kjøpt NOE rosa... Men da er det en knæsj-kul rosafarge, -ikke en suppesøt hello Kitty-rosa.. ;) Rosa er tross alt bare en farge... Men jenta mi kommer ikke til å overøses med hverken merkevare leker, -klær eller prinsesseeffekter før hun evt i trassalderen nekter å gå m noe annet... Da kan det hende jeg kapitulerer...

Det er omtrent umulig å finne klær til jente som ikke er rosa.
Nå blir jenta mi 3måneder i neste uke, da hun var rundt 4uker begynte jeg å bli kvalm av hele rosaen... ALT vi fikk i barselsgaver og gaver fordi folk hadde lyst til å kjøpe noe til babyen var ROSA.. rosa rosa rosa.... Hver gang noen kommer å sier "jeg har kjøpt pakke til Lillian" så er jeg så 'frekk' og svarer "det er vel ikke rosa?"

Jeg kledde henne i blått en gang. Egentlig var det en nøytral body med en hund og et par blå flekker. Jeg syns ikke den var så guttete... Men på grunn av et par blå flekker, og ei gulpe fille med blå søm rundt kanten, var det ei uviten dama som sa "ååå for en vakker gutt du har fått deg" jeg så STYGT på damen og svarte "hvorfor tror du det er en gutt?" og fikk bekreftet at "hun har jo på seg en body med noe blått på, og den filla har blåe kanter"...!

Vi har arvet en hel del "gutte" klær. Så lenge det ikke står "Verdens beste sønn" eller noe så ser jeg ikke problemet meg å kle en jente i samme klærne.

Jeg er helt enig. Gutte/jente farger er laget for å selge dobbelt så mye.. enkelt og greit.

Jeg er ganske enig med deg, dattera mi kledde jeg i jenteklær men IKKE rosa, alle mulige andre farger egentlig. Jeg avskyr rosa.
Når det gjelder helseteppene på sykehuset så bytt alle til hvite sier jeg, men det blir vel for dyrt......

åh! var härligt att läsa att genus-tankarna finns i norge också. Har du twitter?? Eller kan man lägga till dig personligen på fb? Jag håller med om att man inte måste klä sitt barn efter kön, eller socialisera barnet efter kön. Det är dumt att tillskriva barnet enbart med vad de har mellan benen. Istället kan vi se alla som individer - människor. Och försöka uppfostra dem så gott det går till bra sådana. Pojkar har också rätten att få vara vårdande, ömsinta, få gråta, få vara känslosamma och leka försiktigt - om de vill. De måste få tillåtas. Och det är inget fel i att flickor är tuffa heller.

Vet du var man kan hitta en norsk läroplan (för förskola) där detta står? I sverige har både förskolorna (barnehage) och skolorna det i sina läroplaner att man ska motverka könsrollerna. typ.

Svara gärna till min mail eller blogg.

Jeg synes det alvorligste i dette med kjønning av babyer er de evt. emosjonelle, kognitive og kjønnsidentitet-relaterte effektene det kan ha å kanalisere barn av inn i så smale spor så tidlig i livet (hint -billig reklame for min egen post for dagen). Rosagreia er def. en del av det. Jeg ganske ellers ganske glad Bolle er jente, tror det hadde vært verre om hun var gutt.

Når folk sier "for en skjønn liten gutt" (eller "for en livlig liten plugg") så pleier jeg bare nikke og smile..

Mht. forhandlere så slår jeg et slag for Lindex! De har mye rosa/blått, men mye pent i andre farger, særlig i "gutteavd". Kjønnsnøytralt er et trist konsept egentlig, det har da vel oppstått kun fordi noen i forkant oppfant "kjønnede" klær.

Her sitter jeg forresten og kan bloggstalke fordi min kjære store sterke mann bærer flytteesker mens jeg sitter og er babyvakt. Uffda.

jeg er en av de som har sett seg lei på at det er mest rosa til jenter og mest blått og grønt til gutter...
men så er jeg så heldig at jeg har mye arveklær fra både meg selv, min bror, min søster og nå min sønn... det vil si at det er klær fra tidlig 80-tallet frem til i dag...

det var spennende å se at klærne jeg hadde som barn (med unntak av kjolene så klart) går til begge kjønn. mest rødt og blått, noe brunt oransje og mye hvitt... så kommer min brors klær, baby blå, baby rosa, babylilla (er det noe som heter det?) det var sein 80-tidlig 90, og så en søster som var født midten av 90 talet, der er det plutselig slik at det er få ting som 'kan' brukes på begge kjønn...

og jeg husker irritasjonen min i 2005 da jeg skulle ut å kjøpe inn noen nye babyklær til gutt: BLÅTT, BLÅTT BLÅTT og OI der var det litt BRUNT!!! jeg var så irritert og drittlei at jeg kjøpte nesten ikke noe klær. jeg ville ha mange forskjellige deilige farger på min nydelige lille baby, men der hadde årets mote bestemt seg for at her skal du kles opp i babyrosa eller baby blått... ispedd ett og annet kjedelig brunt...
det var kjedelig, anonymiserende (enda ett ord jeg egentlig ikke er helt sikker på om det finnes fra før) og kjønnsbestemt.
jeg sier bare takk og lov at min mor kan både å sy, hekle og strikke, for da fikk min lille gutt det han skulle ha av farger:)
og det var både rosa, blått, grønt, gult osv...
ok, min mor steilet litt da jeg hadde på han rosa, men da jeg minnet henne på at det faktisk var hun som strikket de genserene til min bror så lo hun :)

så fikk jeg en datter... hun bruker per i dag alle klærne... hun har en del rosa, men ikke mye. hun har til og med 1 kjole med hello kitty (jeg hater den katta, men hun fikk nå 1 kjole...)

og ang leker... min sønn fikk velge blant alle leker han ville, han har hatt en periode med biler, en med dukker, nå er det stort sett bare lego, tegning, div håndarbeid og å sykle han liker...
og med datteren min blir det på samme måte; hun skal få tilgang på alle lekene som er, og får velge den sti hun skulle ønske...

sikkert de sm mener jeg gjør noe feil her, men jeg mener i hvertfall at det er rett ;)

og bare så det er sagt; her i gården så er det lilla som er jentefarge etter hva lillegutt sier, selv om jeg alltid sier at det ikke er noe som heter jentefarge og guttefarge :)

Først og fremst må jeg si at jeg liker bloggen din, ett friskt pust i denne evige horden av "perfekte" mammaer som legger far for hat.

Så må jeg nesten kommentere denne saken litt hehe, for her i huset er alt blått, ja så blått at mannen har kommentert den manglende variasjon av vår sønns garderobe hehe. Men her er det aldeles ikke fordi kjønnsrollemønsteret har en innvirkning, men ene og alene fordi jeg er den som shopper klær til poden og jeg ELSKER blått. Jeg ser regel rett ikke andre farger i butikken hehe. Det beste med det er at dersom det skulle komme en jente i fremtiden så kan hun arve alle klærne hans mer eller mindre uten unntak, for selv da vil blått være den eneste rette farge i mine øyne :P Det er ikke sikkert mine barn ville valgt de klærne selv om de kunne valgt, men så lenge det er jeg som regjerer på klesshoppingen så blir det blått i alle mulige toner.

Fortsett å skrive en god blogg om kvinner som irriterer, hello kittyverdnen du helst vil styre unna og alt annet som kan oppta en pappa :) En ting er sikkert, jeg blir fra nå av en følger :)

Tusen takk for flot kommentar og oppmuntrende ord. Virkelig kjekt å høre! :)

Akkurat når det gjelder klærne, så plager det meg ikke så veldig. Datteren min (6) er guttejente i mange henseende, går helst i olabukse og t-skjorte og klatrer høyere enn gutta i trærne, men er til tider også ufattelig prinsesse, selv om jeg ikke (bevisst i hvert fall) har gjort noe for å få henne til å bli "sånn". Hun har for øvrig også gått over til å ha lilla som sin absolutte favorittfarge nå.

Litt mer irriterende er den vanvittige kjønnsdelingen i samtlige av landets lekebutikker. De er delt stort sett på midten, med én del som er rosa og fluffy, og én del som ikke er blå, men mer i retning svart. Det er pirater og biler på den ene siden, og hester og sminke på den andre.

Jeg välkomnar dig till polarnopyret. Där finner du klaer till barn ikke till jenter og gutter =) www.polarnopyret.no
Se även www.ziggys.se för klaer till BARN!

Jeg er stor forkjemper for gutterosa, da ved et fotballlag som bruker rosa drakter, blir ikke mer stas enn det!

Det er jo godt mulig at når jenta di blir tre år så er hun villig til å gå over lik for en rosa kjole med hello kitty. Og for mange små barn blir typiske guttejente klær- og leker en viktig del av kjønnsidentiten en kort periode i barndommen.
Men man trenger da søren ikke kle ut små babyer som prinsesser, i rosa, glitter dilldall av den grunn!

Forøvrig er det jo veldig greit for klesindustien, at når folk får barn nr to så 'må' de kjøpe hele garderoben på på nytt, fordi lillebror jo ikke kan arve storesøsters rosa babyklær.

Ylva har veldig mye kjønnsnøytrale klær. Og jeg får til stadighet høre av folk at hun er en kjempetøff liten gutt! Sjarmerer damene som bare det! Når jeg så forteller at hun er en jente, så skifter de ofte tonen i stemmen, og pluddrer av se noe om at hun er så søt og snill atte! Da blir jeg litt kvalm... Hun ER jo kjempetøff. Og sjarmerer damer (og menn) som bare det. Selv om hun er jente.
Dessuten kan gutter også være søte og snille....

Det er jo en av de tingene jeg ikke kan styre, men prøve å påvirke så mye som mulig.

Ikke bare klesindustrien, men også de som lager/selger skolesekker/skiutstyr/leker/datamaskiner/fotballutstyr osv osv osv..

På sykehuset hadde vi valget mellom rosa og blått teppe, og vi valgte selvfølgelig blått.. :) (vi hadde også med et mørkeblått tigergutt-teppe) alle barnepleierne hadde hele veien problemer med å huske at ho var jente, (muligens litt vår skyld, siden vi tydeligvis prøvde å forvirre de..)

Det siste du skriver er det jeg er mest irritert på. Den sinnssykt irriterende holdningen at jenter er søte/snille/sarte og gutter skal være tøffe/barske/kjekke osv.. det er det mest irriterende jeg vet om!

Hei,
Jeg skal ha barn til sommeren og er ei jente på 30 som selv går veldig mye i rosa, men begynte ikke med det før jeg var rundt 20...
Jeg er foreløpig ganske bestemt på å ikke vite kjønnet før ungen kommer ut, rett og slett for å prøve å unngå alt det rosa eller lyseblå. Jeg synes at kjønnsmerking av småbarn er meningsløst, og kun gjør at alle rundt fortsetter med idiotiske stereotypier som flere nevner; jenter er søte og gutter er tøffe. Regner med du også har lest om den undersøkelsen/realitygreia(?) som ble gjort en gang her, hvor man ba tilfeldige fremmede passe en baby mens man gikk på do eller lignende, og alle (!!!) måtte sjekke kjønnet i bleia før de klarte å forholde seg til ungen, begynne å snakke med den osv...

Håper du etterhvert kan linke til/omtale butikker/nettsider med godt utvalg i kjønnsnøytrale baby-/barneklær slik at det blir lettere:) Og selvsagt bra med historier om morsomme hendelser og misforståelser dersom de dukker opp:D

Jeg välkomnar dig till polarnopyret. Där finner du klaer till barn ikke till jenter og gutter =) www.polarnopyret.no
Se även www.ziggys.se för klaer till BARN!

Jeg er stor forkjemper for gutterosa, da ved et fotballlag som bruker rosa drakter, blir ikke mer stas enn det!

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin