hits

Trenger deltakere til forskning om småbarns kosthold

Kvalitetssikring av forskning på barns kosthold: Vil du være med?

Du som har barn mellom 11 og 15 måneder kan hjelpe oss å sikre kvaliteten i en studie om barns kosthold. 

Som del av studien om gravide, trening og kosthold, Fit for Fødsel, ved Sørlandet sykehus, Kristiansand og Universitetet i Agder, ser vi på barns kostvaner når de er ett år gamle. For at forskningen skal ha best mulig kvalitet, må spørreskjemaer vi bruker testes av mennesker som ikke er med i Fit for Fødsel. Du kan hjelpe oss!

Last ned mer informasjon om spørreundersøkelsen her (PDF)

 

Det menes mye om småbarns kosthold i Norge:  om hva de spiser, hva de bør spise og når de bør begynne med annen mat enn morsmelk, og mye mer.  Temperaturen blir fort høy og diskusjonen tilsvarende fjern fra kunnskap om kosthold og om norske barn.   Men det er et aktivt forskningsfelt både internasjonalt og i Norge, om et høyaktuelt emne.

Til forskning om ting som skal måles trengs det gode måleinstrumenter.  Kosthold blir ofte kartlagt ved hjelp av spørreskjemaer.  Spørreskjemaer om småbarns kosthold har en ekstra utfordring: de må nødvendigvis besvares av en annen enn barnet – og det i seg selv er en utfordring.

 

Når noen utvikler et nytt spørreskjema må det testes for å se at det får fram de opplysningene man er ute etter, og at det gjør det på en pålitelig måte.  Spørreskjemateori omfatter kunnskap om anerkjente metoder for å teste spørreskjemaer.  Målet med testing er selvsagt å unngå at undersøkelsen havner i fellen ’som man roper i skogen, får man svar’.   Spørsmålene må gi rom for å svare om de brede forskjellene som finnes i barns kostvaner, men de må være strukturerte nok til å kunne få system i svarene slik at man kan trekke mening ut av dem.

 

Det pågår en studie nå for å teste et slikt spørreskjema.  Skjemaet er utviklet til Fit for Fødsel, en forskningsstudie på sykehuset i Kristiansand, men vil kunne også anvendes til andre studier hvis det viser seg å fungere godt nok.  Og for å finne det ut søker vi kunnskapen til foreldre til om lag 150  barn mellom 11 og 15 måneder.

 

Hva må du gjøre?

Fylle ut et nettbasert spørreskjema 2 ganger, med cirka én ukes mellomrom. Det tar opptil 20 minutter hver gang.

Alle som fyller ut spørreskjemaet begge gangene vil være med i trekningen av fem universalgavekort verdt kr 1 000,-

Lyst til å delta? 

Hvis du kan tenke deg å svare på spørreskjemaet kan du sende mail til prosjektmedarbeider Rachel Myr: rachem10@student.uia.no for mer informasjon.

Det er selvfølgelig helt uforpliktende å ta kontakt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin