hits

Om å smi mens jernet er varmt

Helt fra minisvinet vårt var baby har vi lest for henne. Mens hun enda var nyfødt leste damen flere Harry Potter bøker for henne, når hun ble litt større leste jeg babybøker for henne. Dette ble min jobb da damen kan få elveblest bare av å tenke på babybøker. Siden har hun blitt lest for hver eneste kveld. Alle slags bøker leser vi, og hun elsker å bli lest for. Bokhyllene er det eneste hun holder orden i. Vi blir begge halvnervøse når vi skal sette på plass bøker i bokhyllene og vi ikke husker helt hvor den sto når vi tok den ut, da kan vi lett få en skyllebøtte, bøker holder man nemlig orden i mener minisvinet.

Vi gjør noen ting bra, noen mindre bra og sikkert noen helt på trynet ting når vi nå oppdrar våre barn. En ting vi hvertfall gjør er at vi lærer våre barn at man skal ikke ha fordommer mot mennesker på grunnlag av ting enn ikke kontrollere. Som hudfarge eller legning. Og nå når de er små, nå er det vår jobb som foreldre å legge grunnlaget for gode verdier.

Vi har lært minisvinet at to kvinner kan være kjærester, to menn kan være kjærester eller mann og dame slik som mamma og pappa. Når hun blir voksen kan hun være kjæreste med mann eller dame, det bestemmer hun selv. Jada sier hun. "Åååå.. se de skal gifte seg med hverandre" sa hun når hun så to brude-barbier. En herlig virkelighet. Flere voksne skulle ha lært seg denne barnlige aksepten.

Vi ønsker å lære barna våre at barn kommer i forskjellige innpakninger, med forskjellige interesser og tilbøyeligheter og at alle må få være den de er. I den forbindelse leter vi etter god barnelitteratur som viser forskjellige aspekter ved livet. Vi ønsker bøker om to mammaer eller to pappaer, om blinde, døve, folk som sitter i rullestol, med bilder av mennesker som har en annen hudfarge enn hvit, men det virker ikke som dette eksistere. Finnes det noen som har noen boktips til oss?

Tilfeldig bilde for å bryte opp teksten..

Vi forebygger fremmedgjøring ved å bli kjent med, og det å lese om mennesker som lever andre liv enn oss er en utmerket måte å gjøre dette på. Hvor finner vi gode bøker om dette?

Annerledeshet og aksept av forskjeller er noe vi skulle ønske ble mer snakket om på de arenaer barn ferdes. (Så Horne, du kan bare holde kjeften din igjen, vi skal fortelle våre barn om homofile til dommedag om det er det vi vil) Barna våre er fremtiden, det viktigste vi kan gjør for dem er å lære dem å gå overens.

Et annet emne vi gladelig tar imot boktips om er kvinnelige superhelter. Gjerne bøker om prinsesser som redder riddere som er innelåst i tårnet. Ellers må damen skrive disse bøkene selv sier hun, noe som kan være litt vanskelig å finne tiden til akkurat nå.

Et boktips vi har til andre foreldre er "My princess boy"av Cheryl Kilodavis. En bok som i bunn og grunn handler om at gutter kan vel gå i kjole om det er det de vil, og det er det vel ingen som har noe med. En flott bok om en flott familie. De aksepterer gutten sin akkurat som han er, nøyaktig slik alle foreldre burde.

Veldig fin bok

5 kommentarer

Denne ser spennende ut, om "verdens første rullestol" og bestefar som ikke kan gå:
http://www.barnebokkritikk.no/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=927

Og ellers: Heia! :)

Heia!

Så flott at dere tenker slik i forhold til danning. Dessverre er det litt vanskelig (som dere nok har merket) å finne den litt spesielle litteraturen til barn. Det finnes mye mer på engelsk enn på norsk. Jeg kan nevne noen eksempler, men er dårlig på å huske forfatternavn....Både bøkene om "Grace" og bøkene om "Handa" har jenter som er afro-amerikansk og afrikansk som hovedperson.
På norsk vet jeg om en bok som heter "Lei av rosa" som er ganske kul. Og boken "mine to oldemødre" er også helt topp.
Skal si ifra om jeg kommer over flere tips!

Hei Thone-Heidi. Takk for kommentar og takk for tips. Jeg skal sjekke ut. :)

Hei Christine og takk for sist! :) skal sjekke ut den boka også.

Hei! Ville bare tipse om en bildebok som heter "skylappjenta" der er det en mørkhudet jente og man får sett verden fra en litt annen side

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin