hits

Hva er feil med Lånekassen?

Jeg fikk nylig et brev fra lånekassen med overskriften

"Overkurs - gjelden din er økt"

Hva hadde skjedd her? Joda, jeg hadde betalt for mye på lånet mitt, og det går jo ikke. men uavhengig av det så hadde de da satt opp gjelden min.

Jeg siterer:

"Den 13.06 betalte du 1233 kroner. Dette er 1233 kroner mer enn du skulle ha betalt etter fastrenteavtalen. Siden renten på lnet ditt er høyere enn renten på nye lån med like lang nedbetalingstid, har vi beregnet overkurs på det du betalte ekstra. Rentedifferansen er på 0,241 prosent.

Overkursen utgjør i alt 5 kroner, og beløpet er lagt til gjelden din...."

Hva er overkurs? (fra Veien til Rikdom)

Dersom fastrenten du betaler er høyere enn det banken tilbyr som fastrente til nye kunder taper banken penger på at du betaler inn ekstra. Dette tapet må du dekke ? og det er dette som kalles overkurs.

Hvorfor tjener eller taper banken på at jeg betaler ekstra?
Tenk deg at du er banken. Så kommer jeg til deg og ber om å få et lån til fast rente. Ut i fra markedsforholdene og min økonomi finner du ut at du kan tilby meg et fastrentelån til for eksempel 5 % rente i tre år.


Tiden går og markedsforholdene endrer seg. Etter en tid tilbyr du fastrente til 4 % til nye kunder. Det har altså vært en rentenedgang. Er du happy for at du lånte ut penger til meg til 5 % rente? Selvsagt er du det. Du får jo én prosent bedre betalt på pengene du lånte til meg enn det du får fra nye kunder.

Blir du glad om jeg vil betale inn ekstra på lånet mitt? Nei. For pengene som jeg betaler inn (som du hit til har tjent 5 % på) må du låne ut igjen til en lavere rente til nye kunder. Tapet du får må jeg som lånekunde dekke.

Dersom rentenivået øker ville situasjonen vært helt motsatt. Tenk deg at renten øker til 10 %. Du får altså 10 % på alle fastrenteavtaler du inngår med nye kunder. Er du nå glad for at du lot meg låne penger til 5 % rente? Neppe! Trolig sitter du og river deg i håret over at Pengemannen fikk låne penger av deg i fjor når du kunne fått dobbelt så godt betalt om du lånte ut pengene i dag. Følgelig blir du også i meget godt humør om jeg sier at jeg vil betale inn en tusenlapp ekstra. Du kan jo bare snu deg rundt til neste kunde og låne ut igjen tusenlappen til en mye høyere rente.

 

Men så var det hvor lønnsomt dette var da? Hvor mye koster det å sende dette brevet til meg? Posten.no sier at det koster 9,- for et enkelt brev på under 20g i Norge, og så regner jeg med at Lånekassen har en god avtale, så kanskje 50% avslag? Og så må noen finne ut at det må sendes ut og så skal det sendes ut og hvis en person hos lånekassen har brukt noe som helst tid på dette så går man veldig fort veldig i minus.

3 kommentarer

Jeg lurer mange gang på hva slags folk det er som jobber i lånekassen... Bare surr

regineaf:: ja, noen ganger forstår jeg ikke hva som skjer altså.

Regner med det meste av sånt småplukk er helautomatisk. Jeg tror og at du kan få lånekassens brev utelukkende digitalt?

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin