hits

Besøk av farmor og besten

Vi hadde besøk av mine foreldre i helga, de bor ganske langt borte så det er alltid kjekt for jentene når de kommer. Heldigvis er det ikke alt for lenge mellom hver gang de får sett de, for de er flinke med å komme den lange turen.

Det er så kjekt å se hvordan tom. minsten har knyttet seg til de og at de får et forhold til besteforeldrene sine på andre siden av landet. 

Besteforeldre er litt foreldre, litt lærer og litt bestevenn. (Ukjent forf.)

 Forskjellige besteforeldretyper 

En kan være besteforeldre på mange forskjellige måter. I besteforeldreforskningen har en forsøkt å systematisere de mange variasjonene i besteforeldrenes roller og funksjoner i ulike besteforeldretyper. I en av de mest kjente forsøkene på å beskrive slike typer skjelnes det mellom fem hovedtyper besteforeldre:

  1. Den formelle kjennetegnes ved at den følger antatt foreskrevne roller for besteforeldre. Dette er den besteforeldretypen som trekker klare linjer mellomdet å være foreldre og besteforeldre, og som holder seg langt unna å gi råd til foreldrene.
  2. Alt er lov (og gøy) har et uformelt og lekende forhold til barnebarna. Denne besteforeldretypen fokuserer på den gjensidige gleden ved kontakten med barnebarna og vil først og fremst være lekekamerat og være med i barnebarnas fritidsaktiviteter.
  3. Distansert dukker fram fra skyggene i ferier, ved jul, fødselsdager og andre anledninger, men er ellers temmelig fjern.
  4. Reserveforelderen har mye kontakt med barnebarna, deltar aktivt i barnefamiliens daglige liv og påtar seg gjerne mye omsorgsansvar.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger Follow on Bloglovin