hits

barnehage

Snow White vs Skeleton Princess

Jeg har prøvd å gi jenta mi en oppdragelse som er så kjønnsnøytral som mulig   ..nei, stryk det. Jeg vil ikke at jenta mi skal være kjønnsnøytral, jeg vil at hun ikke skal føle seg tvunget til noe som helst grunnet kjønn. Jeg vil at hun skal kunne være nøyaktig den hun ønsker å være, uansett om det måtte være klær, interesser, livssttilsvalg eller yrkesvalg.

Derfor har jeg og jentungen sin mamma prøvd å ikke overlesse henne med rosa klær fra hun ble født, vi har prøvd å kjøpe både "jenteleker" og "gutteleker" til henne. Og vi prøver generelt å gi henne de fasilitetene som trengs for å være et selvstendig vesen.

Når hun nå skulle kle seg ut til et karnival hadde vi følgende diskusjon:

P: hva vil du kle deg ut som?

J: Jeg vil være prinsesse!! Napunsel vil jeg være!

P: Jaha, vet du om alle tingene du kan være på karnival?

J: Nei, hva da?

P: Du kan være spøkelse, eller skjellett, eller pirat, eller Hobbit, eller dverg, eller ridder

J: Jeg vil være skjellettprinsesse!!

P: Javel, hvordan ser en skjellettprinsesse ut da?

J: Jeg kan vise deg!

J: Nei, jeg vil være Nøvit!!

Skjellettprinsesse vs Snøhvit

Så da stod valget egentlig kun mellom Skjellettprinsess og Snøhvit. Rapunsel var frosset ut av det gode selskap og fikk gå å finne på noe annet.

Det eneste jeg tenker på er hvorvidt noe som ikke er prinsesse kommer til å være aktuelt, og hva som gjør at det kun er prinsesser som er aktuelle i det hele tatt?

Er det slik med alle jenter og var vårt forsøk om å ikke prakke rosa og prinsesser på henne helt botkastet? Hvilke erfaringer har dere?

 

Snømann

De har laget en stor snømann i barnehagen til jentungen.

Hun var så stolt og ville vise meg så stor den var.

Våt, tørr, isete eller hard snø kan benyttes til ulike ting. Unger har ubegrenset fantasi når det gjelder å bygge i snø.

[box type="info" style="rounded" border="full"]

Tørr snø

Når tørr, nyfallen snø legger seg på bakken inneholder den omkring 90 prosent luft. Dette betyr at 1 cm tørr nysnø tilsvarer 1 mm nedbør som regn. Varme eller vind medvirker til at nysnø raskt pakker seg sammen til langt større tetthet.

Fin snø

Fin snø er en snøtype som kommer når temperaturen ligger et godt stykke under frysepunktet. Denne snøen er luftig og «tørr», og er dermed vanskelig å forme.

Kram snø

Kram snø dannes når temperaturen er på frysepunktet eller litt over dette. Da smelter litt av snøen, og den limes sammen. Denne er lett å forme og da kan den brukes til å lage snøballer, borger, snømenn og andre byggverk. Hvis temperaturen blir for høy, f.eks. over 10ºC, går den våte snøen over til å bli slaps.

Sludd

Sludd er snø som er «blandet» med regn i lufta. Denne formen for snø kommer som oftest når temperaturen ligger litt over 0 °C. Sludd legger seg ikke på bakken med mindre bakken er kald, som f.eks hvis det er snø på bakken fra før.

I noen dialekter omtales denne form for snø som sklette.

Snøføyke

Snøføyke er tørr, lett snø som driver langs bakken med vinden. Ved bakkenivå kan slik snøføyke redusere sikten til noen få meter, selv om det hverken snør eller er tåke.

Skare

Skare er hard snø på grensen til is som ligger som et ytre lag oppå et snølag. Skare dannes gjerne når det har regnet på snøen først og dette senere har frosset, eller ved kuldegrader etter en mildværsperiode. Skare kan virke friksjonsdempende, slik at det er mulig å bevege seg lengre strekninger i større tempo enn på annet snødekke.

Slaps

Slaps er vannholdig snø. Utseendemessig kan den bli nesten gjennomsiktig. Slaps forekommer som oftest ved regn og høye temperaturer. Slaps skiller seg fra våt snø utseendemessig ved at våt snø ser hvit ut, mens slapsen er grålig, ofte iblandet en del jord og sand.

Sastrugi

Sastrugi er hard snø med furer, som oftest funnet i polare strøk.

[/box]

 

Snømann

 

Tips til lek i snøen fra Norges Turistforening.

Bygging av iglo

 1. Velg ut et område. Sett en stav loddrett i snøen der senteret for igloen skal være. La den bli stående, den vil være et hjelpemiddel under byggingen.
 2. Lag en sirkel i snøen med den andre staven som radius, sirkelen vil markere innsiden av igloen.
 3. Opprett et «blokkverksted» nærmest mulig byggeplassen. Blokkene bør være 20-25 cm tykke, 30-40 cm høye og 60-80 cm lange.
 4. Legg den første ringen med blokker. Det er viktig at alle skjøtene mellom blokkene er jevne og skåret i riktig vinkel, noe du får til ved å sikte saga innover mot staven når du skjærer.
 5. Når grunnmuren er laget, skråskjæres toppen av blokkene jevnt rundt hele sirkelen hvor avslutningen går ned til null. Grunnmuren danner nå begynnelsen på en spiral.
 6. Veggene må helle innover fra starten av. Den riktige hellingen får du ved å sikte mot bunnen av staven i midten når du skråskjærer. For hver sirkel blir hellingen kraftigere og kraftigere, slik at en person etter hvert må stå inne og holde fast den sist lagte blokken. Hvis du ikke skrår nok, vil igloen bli vanskelig å lukke i toppen.
 7. Pass på at skjøtene mellom blokkene ikke kommer rett over hverandre.
 8. De siste par rundene med blokker må bygges og skjæres innenfra. Toppblokka skal låse det hele og må snus og finpusses før den legges på plass.
 9. Kast snø på igloen etter hvert som den bygges. Snøen vil da tette evt. Småhull og få blokkene til å binde seg til hverandre.
 10. Inngangen kan lages på to måter:
  • Skjær et hull i veggen og mur inngangsparti med blokker.
  • Grav en gang som går litt under veggen på igloen.

NB: Dersom inngangen tettes igjen, bør man lage et lite hull i toppen for å slippe ut varmen. Bygging av iglo er tungt arbeid og krever flere voksne, men her er det lett å bli så ivrig at barna glemmes! Dersom det skjer, bør man kanskje vurdere å redusere litt på ambisjonene?

Du trenger:

 • Snøsag (eller en gammel snekkersag)
 • Spade

Flaskebane

Til flaskebanen bruker vi brusflasker av glass. Finn en passelig bratt bakk og bygg opp med svinger, hopp og tunneler i den kramme snøen. Det er viktig at svingene ikke er for bratte, da kjører flasken seg fast. Fylles flasken med snø blir den enda tyngre og går fortere. Banen blir ekstra glatt dersom den sprøytes forsiktig med vann og man lar det fryse over natta.

Snølykt

Når det er kaldt skinner lyset fra snølykten i snøkrystallene. Snølykten har pyramidefasong. Begynn med å legge en ring av snøballer på bakken. Deretter bygger du på med flere ringer og gjør sirkelen trangere og trangere til det bare er et lite hull igjen i toppen. Plasser et tent telys inni lykten og dekk til det øverste hullet med et par snøballer.

Islykt

En islykt krever ikke snø – bare skikkelig kulde! Fyll en bøtte vann og sett den ute en natt. Etter at bøtta har stått kaldt ca 10 timer, lager man et hull i toppen av isen, omtrent så stort som en knyttneve. Bruk et skrujern og en hammer til å hakke hull med. Hell ut det vannet som ikke er frosset. Løsne isen fra bøtta, eventuelt ved å helle varmt vann på utsiden. Plasser et tykt stearinlys i «islykten».

Sporsisten

Tramp en stor ring i snøen. Tråkk opp to veier i kryss rett gjennom midten av ringen. Sentrum i ringen er fristed. En har «sista» eller «har`n»,- dvs han eller hun skal prøve å fange eller ta på de andre. Det er bare lov å løpe i sporene. Barna og de voksne bør løpe ut fra fristedet hver gang. Denne leken kan også lekes i sanden om sommeren. Sporsisten kalles også for «Solhjulet» eller «Reven og Gåsa».

Andre forslag til leker i snøen

 • Lage engler ved å legge seg ned i snøen og veive med armer og bein.
 • Snøballkasting mot et bestemt mål
 • Ake – på kjelke, akebrett, plastposer, regntøy

 

 

 

 

Sommerfest i Storhaug åpen barnehage

Jeg vil bare få lov til å anbefale Storhaug åpen barnehage!

 

Åpningstid:

Mandag: kl 09.30- 14.30

Tirsdag - torsdag: kl. 09.30-13.15

Brukerne kan komme og gå når de vil, innenfor åpningstidene.

 

Pris: En dag i barnehagen koster 40,- kr pr familie, dagbarn kommer i tillegg.

På tirsdag var det sommerfest/avsluttning i barnehagen, det var veldig kjekt.

 

Registrering: Barna og de voksne blir registrert ved oppmøte hver dag. Dette har to funksjoner. Det ene er å føre en oversikt over antall barn hver dag, det andre er å ha et tilfredstillende register mht en eventuell brann. Husk derfor å krysse dere av på lista i gangen eller gi beskjed til oss ansatte, når dere går.

Lurt å ta med: innesko eller tøfler.

Hva forventer vi av deg:

 • At dere selv velger hva dere vil være med på av lek og aktivitet, og at du er aktiv sammen med barnet/ barna dine.
 • At du som voksen viser respekt og toleranse for de andre i barnehagen, og deltar i å skape et inkluderende miljø.

 

Noen få regler for at vi alle skal trives:

  • Prøv å holde lydnivået nede.
  • Prøv å unngå løping inne (gå heller en tur ut på lekeplassen).
  • Prøv og sitt ved bordet ved måltid, for å skape ro og et hyggelig måltid.
  • Kjekt hvis flest mulig spiser felles måltid kl 11.00, vis hensyn dersom ditt barn skal spise utenom måltidet.
  • Rydd opp igjen etter deg og dine, både etter måltid og lek.
  • NB! NB! NB!
  • Husk at det kun er lov å ta bilder av eget barn. Videokamera er ikke tillatt i barnehagen.
  • Husk at det ikke lov å legge ut bilder/filmer av andre barn/ voksne eller personal på facebook, internett eller lignende.
[gallery columns="2"]

Norske blogger Follow on Bloglovin