hits

lavkarbo

Foreldre vil ha lavkarbo på SFO - lei som faen!

I Sande i Vestfold ønsker flere foreldre at barna får lavkarbomat på skolefritidsordningen (SFO). Kommunen sier imidlertid nei.

Og godt er pokker meg det!

– Uaktuelt, sier Amund Sørum, fagkoordinator for skolefritidsordningen i kommunen.

Jeg er så lei av lavkarbodiskusjoner nå at jeg holder på å kaste opp store mengder med bacon og smør.

Man diskuterer på helt feil kriterier. På den ene siden er lavkarbo-fanatikerene som har opplevd at dette fungerer for de og predikerer gladelig om lavkarbo til det tyter ut av ørene til folk, og helt på den andre siden har du folk som f.eks Tjomlid som ikke forstår poenget og kommer trekkende med vitenskapelige studier over f.eks "Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet". 

Studien viser for så vidt at man går ned kjappere med low-carb enn low-fat, men at det gjevner seg ut etterhvert.

Men du skal vel ikke slanke ungene dine?

Alle dietter fungerer på samme måte: man bruker flere kalorier enn det som inntas. Gjør du dette over lengre tid går du ned i vekt. Ferdig med den saken.  Spiser du flere kalorier enn du forbruker på en dag, så går du opp i vekt! Det burde ikke være vanskelig å forstå for folk. Se på det som en bankkonto. Bruker du mindre enn du setter inn, ja da vokser kontoen, bruker du mer enn du setter inn, så går du i minus.

Slanking

Hvis du har fulgt bloggen min over litt tid så vet du at jeg slanker meg for tiden via lavkarbo, dette fordi den dietten gjør det lettere for meg å innta færre kalorier enn det jeg forbruker mye fordi jeg ikke blir sulten og spiser dermed sjelden. Og til de som tror at forbrenningen lider av det, så er det også feil. Man har gjevn forbrenning hele dagen så lenge man er aktiv.

Men det betyr likevel ikke at jeg kommer til å fortsette på lavkarbo når jeg er nådd ønsket vekt. Da skal jeg tilbake til et sunt og balansert kosthold. Ikke det samme kostholdet som gjorde meg feit, men et sunt og godt et, med karbohydrater og alt.

Barn og kosthold

Når det gjelder barn og normalvektige mennesker så mener jeg at man bør følge Helsedirektoratet sine råd til kosthold.

  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. (Kilde: Helsedirektoratet)

Rapport om nye kostråd (Pdf-fil)

Oppsummering av kostrådene (Pdf-fil)

Lowcarb fiskegrateng!

Lavkarboen går helt fint. Jeg har ikke oppdatert daglig av 3 grunner:
  1. Jeg har vært syk og ikke orket
  2. Det ble kjedelige innegg og ingen om jentungen, og dette er ikke en lavkarboblogg.. :)
  3. Regner med det var kjedeligt å lese..

 

Jeg må bare få si TUSEN TAKK til Nannah for denne oppskriften

Nannahs fiskegrateng med grønnsaker, og mandellokk.

Denne var helt sykt god og helt fantastisk enkel å lage!!

Jeg har endret litt på hennes oppskrift, og den er som følger:

Du trenger:

4 stykker torsk

1 halv purre og en halv løk

100g squash

1/2  fenikkel

50g rød paprika

3 egg

1 boks creme fraishe

salt og sitronpepper

50g  finhakket salami (dette var helt genialt å ha oppi.. og det er Nannahs original ikke mitt tillegg)

50 g malte mandler

smør

Trekk torsken først. Kok opp lettsaltet vann og legg fisken i. Kok opp og ta fisken av plata. La den trekke i 5-10 minutter.

Imens lager du grønnsakene.

Del alle grønnsakene i småbiter og surr dem blanke i smør.

Bland i den kokte fisken, salamihakk, salt og pepper.

Sett stekovnen på 175g varmluft.

Mal mandlene fint. Visp sammen egg og creme fraishe med litt salt.

Smør en ildfast form. Bland eggemassen ned i fisken. Hell det i formen og strø mandel over. Ha noen gode klatter smør på toppen, og gjerne litt revet parmesan om du har.

Ønsker du en lett og luftig grateng. Kan du skille plommer og hviter. Piske eggeplommer og creme fraishe. Stivpiske eggehvitene og blande forsiktig i gratengen tilslutt.

Stek i 20-30 min til mandlene er blitt fint lysebrune og gratengen har stivnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4 på ketolyse og løp 8,5km

I dag er jeg veldig fornøyd.

Frokost: suppe

Lunsj: salat

Middag: suppe

2 timer etter middag 2 never med kokos.

Så sprang jeg 8,5km.. ganske fornøyd.

Når jeg kom hjem: en 3 eggs omelett

Jeg begynte selvfølgelig alt for friskt, og gikk virkelig tom for energi.. Jeg er heller ikke vant til å løpe på ketolyse. Men det kommer vel etterhvert.

Nå sitter jeg bare og er sliten.. men veldig fornøyd..

Spørsmål til lavkarbo-skeptikere

Jeg var inne på bloggen til Gunnar Tjomlid som så ofte før. Men der hadde han nå skrevet om Lavkarbo.

Som oftest er jeg enig med Gunnar, og syns han er veldig flink til å sette seg inn i ting, men denne gangen syns jeg han bommer litt.

Det irriterer meg at mange tilhengere av lavkarbo synes å blande dette med at folk flest får i seg for mye sukker. Det at vi burde redusere sukkerinntak har ingenting med lavkarbo å gjøre. En reduksjon fra “for mye” til “normalt” er ikke lavkarbo. Lavkarbo er å redusere fra “normalt” til “mye mindre enn normalt”. Å argumentere for lavkarbo på det grunnlag at folk flest får i seg for mye sukker er å misforstå hele konseptet. Offisielle råd om ernæring og kosthold anbefaler også mindre sukker, men det gjør det ikke til en lavkarbodiett. Grrrrrr.

Han følger opp med en del linker til forskjellige andre som er enige med han. Anbefaler å lese blogposten hans her.

Feilene jeg syns han gjør er følgende:

  • Slår alle som holder på med lavkarbo over en kam
  • Virker som han har en mening om lavkarbo og leter etter dokumentasjon som underbygger sitt allerede bestemte ståsted

Ja, man spiser for mye sukker her i landet. Men For min del er det ikke det lavkarbo går på.

Jeg går på et ketogent kosthold fordi jeg klarer det, det er motiverende og jeg går ned i vekt av det. Denne kosten er jeg flink til å holde meg til. Og det er jo nettopp det Arnesen skriver også: "Om du går ned i vekt eller ikke kommer an på hvor godt du klarer å følge dietten! Dette ble kanskje best og tydeligst demonstrert av Lyon et al, som ga deltakerne mat merket med karbon-13. Slik kunne de vise at vekttapet korrelerte med etterlevelsen av dietten. Om man vil ned i vekt gjelder det altså å velge et kosthold ut ifra egne preferanser og behov. Dette er ikke noe nytt."

Men på et ketogent kosthold så har jeg ikke behov for søtsaker, og jeg spiser lite i løpet av en dag. Derfor går jeg også ned i vekt.

Det jeg spiste i går var 2 skåler med suppe og den bollen med salat, og det holdt hele dagen. Jeg var ikke sulten et sekund og lunsjen spiste jeg fordi de andre på jobb spiste ikke fordi jeg selv var sulten, og så visste jeg at om jeg ikke spiste da, så kunne jeg ikke spise før jeg kom hjem.

Jeg føler meg litt som ei alternativhore når jeg bruker argumentet "Det funker for meg"...og jeg forstår litt hvordan alternativhorene har det når de sier: men det fungerer for meg... men 2 ting som Jeg mener skiller min situasjon fra deres er følgende:
1. jeg betaler ingen sjarlatan for denne kuren

2. jeg kan se tallene på vekta - og de peker nedover

Så jeg spør de som måtte finne på å lese denne bloggen, hva mener dere?
  • Hvorfor fungerer det for meg da?
  • Er det placebo?
  • I såfall, gjør det noe at det er placebo?
  • Om jeg går ned 30kg pga placebo, har jeg da ikke gått ned i vekt?

Dag 3 på ketolyse - all the same

Dag 3 gikk helt fint.

Frokost: suppe fra i går

Lunsj: salat

Middag: suppe fra i går

Utenom det har jeg bytta ut RAM'en i PC'en og ingen ting utenom det.

Nå skal jeg spille litt data, ikke helt sikker på hva, men skal se om jeg ikke finner på noe gøy.

 

 

Dag 2 på lavkarbo

Dag 2 på på ketolyse gikk helt strålende.

Ingen sult, ingen dårlige følelser i det hele tatt. Jeg lagde også verdens beste suppe. (takk til rava på lavkarboforum )

Jeg gjorde litt om på hennes oppskrift:

4 bokser med kokosmelk

4 paprika

3 rødløk

en god kvast koriander

en stor ingerfær i tynne skiver

3 kinesiske hvitløk

4 røde chillli med før og hinner

5-6 kvaster med sitrongress

1 lime, skvises oppi helt til slutt

Vårløk.

Mini Mais ca 10 -12 stk.

Stekte hvitløk, løk, chilli og ingefær sammen 15 min. Hadde så paprikaen over. Stekte litt til.

Hell kokosmelk over..

2 stekte kyllinger. - ta løs kjøttet i passelige biter med hendene og putt oppi

5 ts red chili paste

Smakte til med Red Curry paste og fish sauce. Måtte ha en del oppi ))

Dette blir ei HEIT suppe..! den er helt magisk og smaker som ekte tai-mat.. men obs obs, man svetter litt når man spiser den.

 

Før jeg lagde den suppa var jeg ute og jogget.. første joggetur på ketose, blødde neseblod fra første 200m og ingen musikk, så jeg orka ikke løpe så lenge.. det som var deilig var å kjenne at det ikke var noe melkesyre i dag.. kun oksygen opptaket som skranter.. :)

 

Ellers gikk dagen veldig fint, frokost hadde jeg med meg en omelett på jobb, den så helt jævlig ut, men smakte godt.

Og i lunsjen på jobb spiste jeg en veldig god salat.

Alt i alt en veldig bra dag..

Dag 1 på LAVKARBO - tanker rundt vekt og diett

Info: bildet til venstre er ikke av meg.
Jeg har snart gjennomført første dag på dietten min.

Da bare 118 dager igjen om jeg klarer å følge planen min.

Jeg tenkte litt på om jeg skulle ta bilder av meg selv, slik at jeg kan se en eventuel utvikling. Men ved nærmere ettertanke innser jeg at å se bilder av meg, mer eller mindre lettkledd, ikke kan være bra for noen.

Jeg har også tenkt på hvorvid jeg ville legge ut hvor mye jeg faktisk veier på bloggen min, og noe overraskende slo meg. Jeg ville ikke. Jeg følte skam over å være overvektig. Det å være feit er jo på en måte noe man "har valgt selv". Merker i allefall hvordan jeg tenker det selv. Det er jo ikke veldig avansert, om du inntar mer energi enn du bruker, så blir du feit! Ergo, er du feit, har du valgt det selv.

Det er selvfølgelig ikke så enkelt, men det var i allefall det jeg tenkte, så jeg kommer ikke til å skrive hvor mye jeg veier, men jeg er nå Xkg. Målet mitt er X-30kg.

 

 

 

Dag 1 har gått helt fint, jeg startet med

Hjertekål og sopp stekt i smør.

og

 

Det holdt meg fint gående til lunsj.

Til lunsj spiste jeg rekesalat, egg, skinke og salat.

Og når jeg kom hjem fra jobb fikk jeg dette:

Sitron og peppermarinert laks med kål og brokoli stekt i smør.

Det var sykt godt...

Det har gått veldig bra i dag, men jeg vet jo at jeg ikke er i ketose enda, skal sjekke i kveld, men har mine tvil..

OPPDATERING: dag 1 og jeg er allerede i ketose!

 

Handleliste - Ketolyse

Jeg var på lavkarbo.no der fant jeg en handleliste:

Egg

Bacon

Hvitost

Seterrømme

Cottage cheese

Bakemix(Ketolyse)

Soyaprotein(Ketolyse)

Smør

Rent kjøtt

Ren fisk

Kjøttpålegg

Broccoli

Blomkål

JBKM

Fløte

Smøreost

Kylling av alle slag

Salat

Squash

Rosenkål

Bringebær

Løk

Paprika

Sopp

Frossen blomkål/broccoliblanding med ost

Baconcrisp

Atkinsbar

Paranøtter

Creme Fraiche

Ribbe

Kjøttdeig

Majones

Hvitløk

Hollidaydip

Stangselleri

Friske urter (bladpersille, koriander, dill, mynte, gressløk osv.)

agurk

oliven

spinat

asparges

aubergine

grønnkål

krydder!

røkt laks/ørret (obs! Ofte tilsatt sukker! Sjekk innhold!)

røkt peppermakrell

reker

chilli

linfrø

tunfisk i olje

Avokado

sukkrin

Baconsko.. (ok den la jeg til selv..)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette skal jeg kjøpe inn (minus backonsko), men har vært bursdag og besøk hele helga, så tar det mandag eller tirsdag.

Å begynne på Ketolyse

Besluttningen er tatt

Når man har besluttet å starte på ketolysekuren så har man forhåpentlig vis lest en del om den, eller man er klar for å lese om den.

Jeg vil på det sterkeste anbefale alle som skal prøve seg på en lavkarbodiett å finne seg en kur, sette seg inn i hvordan den fungerer og så holde seg til den.

Det som er viktig å forstå med denne slankekuren er at den fungerer på en helt spesiell måte, hvor kalorimengden ikke er så viktig, men det viktigste er at reglene til dietten overholdes. Og det viktigeste av alt, du har forstått at inntaket av karbohydrater må reduseres til et minimum. For hvis man ikke passer på og får i seg for mye karbohydrater via ris, poteter, pasta eller sukker så er dietten ødelagt de neste 2-4 dagene.

ADVARSEL: Hvis du slurver med karbohydrater mens du er på kur kommer du til å gå opp i vekt!

 

Hvordan fungerer ketolyse?

Den mennesklige kroppen benytter seg av to typer brennstoff, karbohydrater/sukker (glukose) og fett. Fett brukes til fysisk aktivitet som ikke krever store utbrenninger. Glukose forbrennes når kroppen trenger store mengder energi på kort tid, som ved løping og andre store muskelanstrengelser. (men jeg skal også prøve å se om jeg kan få til å jogge en del på lav-karbo)

Kroppen kan til en viss grad velge om den vil bruke karbohydrater eller fett, og den gjør det basert på innholdet i kosten. Ved overvekt har man som oftest noe som heter insulin-resistens, det vil si at blodsukkeret er høyere over lengre tid enn det som er normalt. Da bruker kroppen karbohydrater i høyere frad og fettet forbrennes i mindre grad. Dette fordi insulininnholdet hemmer frigjøringen av fett og gjør det vanskeligere å forbrenne fett.

Ketose

Kroppen lagrer glukose i musklene i lange kjeder kalt glykogen, slik at de kan frigjøres raskt ved behov. Dette skjer når man løper eller bokser f.eks. Man kan lagre sukker i musklene for ca 2-3 dagers forbruk. Når kroppen ikke får karbohydrater vil lageret ganske raskt gå tomt. Hjernen kan ikke forbrenne fett, så dette ville vært veldig farlig om man ikke hadde hatt et reservesystem. Når man ikke har karbohydrater så begynner kroppen å produsere enzymer som som kan omdanne fett til ketoner som kan forbrennes av hjernen. En slik fettforbrenning kalles ketose.

 

Er ketose farlig?

Det er ikke farlig å være i ketose på en lavkarbo diett. Man trenger ikke være redd for å være på dietten i 3-6 måneder. Min plan er å være på dietten i 4-5 måneder nå.

 

Kommer mer om forberedelser senere.

 
Norske blogger Follow on Bloglovin