hits

oktober 2011

Halloween - hvordan kutte gresskar?

Både jeg og damen liker halloween og gresskar. Jeg liker alt som medfører at jeg kan være dramatisk og kle meg ut, mens damen er glad i makabre ting. Det var derfor en stor glede at Hudyret er et oktoberbarn, det gir jo en unnskyldning for å ha halloween-bursdag når hun blir litt større. Det er den eneste ulempen med at hun kom til verden via planlagt keisersnitt, siden hun derfor kom litt tidlig i oktober, men bursdagen får jo bare utsettes til slutten av oktober.. :) Damen og jeg skjærer ut gresskar sammen, Dette er andre året vi gjør det og det har blitt en veldig hyggelig tradisjon. Vi sitter og skjærer gresskar og drikker vin på kvelden. :) Damens gresskar har fått navnet Marit, til åre for Damens venninne i Bergen. Det står Hallo vin på det. Du skulle visst nok forstå dette Marit !? Det er også bakt fingre, inspirert av Matpaabordet.com og vi skal lage spindelvevs-muffins som skal deles ut til trick-or-treat barna som forhåpentligvis kommer på døra. Hvis det ikke kommer noen i år blir vi litt leie her, vi har lagt planer for hagen, Zombien cår skal få sin arbeidsoppgave nummer 2, traumatisere små barn på Halloween. Denne helgen er Zombien på utlån hos en venninne, der den skal traumatisere voksne folk med promille. Ønsker alle en god Halloween, og til dere som ikke liker Halloween, ha en god mandag! :)

Så hvordan skjærer jeg ut gresskar?? Les mer og se bilder her:

1. Rydd plass på et bord og dekk det med avispapir eller lignende. Finn noen kniver ol. (gjerne og en ostehøvel) Tips er også å ha søppel i nærheten.

2. Sitt ned og finn ut hva du vil skjære ut. Du kan om du vil tegne opp på gresskaret, men jeg gjør ikke det. "Barber" skallet på gresskaret der du skal skjære ut.

3. Skjær ut et lokk på toppen. Tips, det må være stort nok til å få hånda de nedi, pluss om du lager det ugjevnt (dvs ikke helt rundt) så faller det ikke nedi.

4. Som her:

5. Dette er grunnen til at du skal kunne få hånden nedi -> du må rense godt utav hele slik at det tar lengre tid å begynne å råtne.

6. Begynn å skjære ut konturene av hva du vil det skal bli til.

7. Fortsett med det til du får den formen du vil ha.

8. Når du har kommet et stykke, kan du lage hull til øynene.

9. Skjær ut konturene av fjeset.

10. Begynn med tennene. -> Husk at tennene er litt dråpe formete, jeg var ikke så flink med det.. Og husk tannkjøttet.. :)

11. Begynner å nærme meg ferdig.

12. Jeg bruker en veldig liten modellkniv til å skjære ut linjer i ansiktet og skjære til øynene enda mere.

13. Ferdig.

14. Og med lys.. :)

Lowcarb fiskegrateng!

Lavkarboen går helt fint. Jeg har ikke oppdatert daglig av 3 grunner:
 1. Jeg har vært syk og ikke orket
 2. Det ble kjedelige innegg og ingen om jentungen, og dette er ikke en lavkarboblogg.. :)
 3. Regner med det var kjedeligt å lese..

 

Jeg må bare få si TUSEN TAKK til Nannah for denne oppskriften

Nannahs fiskegrateng med grønnsaker, og mandellokk.

Denne var helt sykt god og helt fantastisk enkel å lage!!

Jeg har endret litt på hennes oppskrift, og den er som følger:

Du trenger:

4 stykker torsk

1 halv purre og en halv løk

100g squash

1/2  fenikkel

50g rød paprika

3 egg

1 boks creme fraishe

salt og sitronpepper

50g  finhakket salami (dette var helt genialt å ha oppi.. og det er Nannahs original ikke mitt tillegg)

50 g malte mandler

smør

Trekk torsken først. Kok opp lettsaltet vann og legg fisken i. Kok opp og ta fisken av plata. La den trekke i 5-10 minutter.

Imens lager du grønnsakene.

Del alle grønnsakene i småbiter og surr dem blanke i smør.

Bland i den kokte fisken, salamihakk, salt og pepper.

Sett stekovnen på 175g varmluft.

Mal mandlene fint. Visp sammen egg og creme fraishe med litt salt.

Smør en ildfast form. Bland eggemassen ned i fisken. Hell det i formen og strø mandel over. Ha noen gode klatter smør på toppen, og gjerne litt revet parmesan om du har.

Ønsker du en lett og luftig grateng. Kan du skille plommer og hviter. Piske eggeplommer og creme fraishe. Stivpiske eggehvitene og blande forsiktig i gratengen tilslutt.

Stek i 20-30 min til mandlene er blitt fint lysebrune og gratengen har stivnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ettåringen vår

Jeg har vært syk i nesten ei uke nå, så jeg har ikke orka å skrive noen ting. Skulle ønske jeg kunne si at det hadde vært mange som etterlyste meg, men det har det heller ikke vært. :(

Lille hudyret ble ett år de 7.oktober, og er nå offisielt stor jente. Nå kan hun si mange ord, og der ord ikke strekker til, så klarer hun som oftest å meddele oss instruksene med streng stemme og god mimikk og gester.

Ho vil gjerne gjøre mange ting. Det er kjedelig å være hjemme en hel dag. Damen er mye ute med henne, og de har sine egne prosjekter på dagtid. Jeg er sjalu, men må jo gå på jobb.. :(

Ut i fra disse prosjektene har Hudyret gjort seg følgende erfaringer:

 • Fiskekaker fra fisketorget er for gode til å tygges. De svelges hele.
 • Hummere er super-spennende og veldig nifse
 • Fuglemat passer også for mennesker
 • Fugler er gøy, ikke nifst
 • Mamma syns fugler er nifst, ikke gøy
 • Andre barn er gøy

Hudyret har alltid søkt mot andre barn. Hun setter stor pris på å værerundt andre barn, og tar ivrig kontakt etter beste evne. Det er litt problematisk når dette gjelder barn som er mindre enn henne, for hun vil gjerne klappe små barn. Men grensen mellom "klappe" og "klappe til" er ikke alltid like klar for henne. Noe hun daglig demonstrerer med(mot) katten. Damen skal ta med hudyret i åpen barnehage (noe damen har veldig lite lyst til, men gjør likevel, flinke Damen). Hverdagen næremer seg for alvor for alle i den lille familien vår.  Selv har jeg begynt på jobb for en måneds tid siden. Damen begynner den 1. navember. Hudyret skal være hos sin mormor de dagene Damen går på jobb. Dette får vi til å fungere veldig fint siden Damen jobber turnus, så gjennomsnittlig klarer vi oss med barnepass av svigers 1,6 dager i uka. Jeg ser vi er i en luksus situasjon i forhold til en del andre småbarnsgamilier, alikevel så ville vi gjerne hatt enda mer luksus, enda mer tid, helst alle 3 kunne vært hjemme, så kunne vi slakset oss til enda mer.

Den eneste som er under mistanke om å glede seg til hverdagen begynner er katten. Katten vil nok nyte å være alene hjemme. Hudyret bruker mye tid og krefter på å få tak i katten, og nå er hun mobil og kjapp nok til at det blir vanskelig for stakkaren å unslippe.

Så katten og zombien får holde hverandre med selskap og holde fortet mens vi andre fr drive landet. Så får vi gjeninnføre slaskingen etter endt arbeidsdag..

[gallery columns="2"]

Dag 4 på ketolyse og løp 8,5km

I dag er jeg veldig fornøyd.

Frokost: suppe

Lunsj: salat

Middag: suppe

2 timer etter middag 2 never med kokos.

Så sprang jeg 8,5km.. ganske fornøyd.

Når jeg kom hjem: en 3 eggs omelett

Jeg begynte selvfølgelig alt for friskt, og gikk virkelig tom for energi.. Jeg er heller ikke vant til å løpe på ketolyse. Men det kommer vel etterhvert.

Nå sitter jeg bare og er sliten.. men veldig fornøyd..

Spørsmål til lavkarbo-skeptikere

Jeg var inne på bloggen til Gunnar Tjomlid som så ofte før. Men der hadde han nå skrevet om Lavkarbo.

Som oftest er jeg enig med Gunnar, og syns han er veldig flink til å sette seg inn i ting, men denne gangen syns jeg han bommer litt.

Det irriterer meg at mange tilhengere av lavkarbo synes å blande dette med at folk flest får i seg for mye sukker. Det at vi burde redusere sukkerinntak har ingenting med lavkarbo å gjøre. En reduksjon fra “for mye” til “normalt” er ikke lavkarbo. Lavkarbo er å redusere fra “normalt” til “mye mindre enn normalt”. Å argumentere for lavkarbo på det grunnlag at folk flest får i seg for mye sukker er å misforstå hele konseptet. Offisielle råd om ernæring og kosthold anbefaler også mindre sukker, men det gjør det ikke til en lavkarbodiett. Grrrrrr.

Han følger opp med en del linker til forskjellige andre som er enige med han. Anbefaler å lese blogposten hans her.

Feilene jeg syns han gjør er følgende:

 • Slår alle som holder på med lavkarbo over en kam
 • Virker som han har en mening om lavkarbo og leter etter dokumentasjon som underbygger sitt allerede bestemte ståsted

Ja, man spiser for mye sukker her i landet. Men For min del er det ikke det lavkarbo går på.

Jeg går på et ketogent kosthold fordi jeg klarer det, det er motiverende og jeg går ned i vekt av det. Denne kosten er jeg flink til å holde meg til. Og det er jo nettopp det Arnesen skriver også: "Om du går ned i vekt eller ikke kommer an på hvor godt du klarer å følge dietten! Dette ble kanskje best og tydeligst demonstrert av Lyon et al, som ga deltakerne mat merket med karbon-13. Slik kunne de vise at vekttapet korrelerte med etterlevelsen av dietten. Om man vil ned i vekt gjelder det altså å velge et kosthold ut ifra egne preferanser og behov. Dette er ikke noe nytt."

Men på et ketogent kosthold så har jeg ikke behov for søtsaker, og jeg spiser lite i løpet av en dag. Derfor går jeg også ned i vekt.

Det jeg spiste i går var 2 skåler med suppe og den bollen med salat, og det holdt hele dagen. Jeg var ikke sulten et sekund og lunsjen spiste jeg fordi de andre på jobb spiste ikke fordi jeg selv var sulten, og så visste jeg at om jeg ikke spiste da, så kunne jeg ikke spise før jeg kom hjem.

Jeg føler meg litt som ei alternativhore når jeg bruker argumentet "Det funker for meg"...og jeg forstår litt hvordan alternativhorene har det når de sier: men det fungerer for meg... men 2 ting som Jeg mener skiller min situasjon fra deres er følgende:
1. jeg betaler ingen sjarlatan for denne kuren

2. jeg kan se tallene på vekta - og de peker nedover

Så jeg spør de som måtte finne på å lese denne bloggen, hva mener dere?
 • Hvorfor fungerer det for meg da?
 • Er det placebo?
 • I såfall, gjør det noe at det er placebo?
 • Om jeg går ned 30kg pga placebo, har jeg da ikke gått ned i vekt?

Dag 3 på ketolyse - all the same

Dag 3 gikk helt fint.

Frokost: suppe fra i går

Lunsj: salat

Middag: suppe fra i går

Utenom det har jeg bytta ut RAM'en i PC'en og ingen ting utenom det.

Nå skal jeg spille litt data, ikke helt sikker på hva, men skal se om jeg ikke finner på noe gøy.

 

 

Dag 2 på lavkarbo

Dag 2 på på ketolyse gikk helt strålende.

Ingen sult, ingen dårlige følelser i det hele tatt. Jeg lagde også verdens beste suppe. (takk til rava på lavkarboforum )

Jeg gjorde litt om på hennes oppskrift:

4 bokser med kokosmelk

4 paprika

3 rødløk

en god kvast koriander

en stor ingerfær i tynne skiver

3 kinesiske hvitløk

4 røde chillli med før og hinner

5-6 kvaster med sitrongress

1 lime, skvises oppi helt til slutt

Vårløk.

Mini Mais ca 10 -12 stk.

Stekte hvitløk, løk, chilli og ingefær sammen 15 min. Hadde så paprikaen over. Stekte litt til.

Hell kokosmelk over..

2 stekte kyllinger. - ta løs kjøttet i passelige biter med hendene og putt oppi

5 ts red chili paste

Smakte til med Red Curry paste og fish sauce. Måtte ha en del oppi ))

Dette blir ei HEIT suppe..! den er helt magisk og smaker som ekte tai-mat.. men obs obs, man svetter litt når man spiser den.

 

Før jeg lagde den suppa var jeg ute og jogget.. første joggetur på ketose, blødde neseblod fra første 200m og ingen musikk, så jeg orka ikke løpe så lenge.. det som var deilig var å kjenne at det ikke var noe melkesyre i dag.. kun oksygen opptaket som skranter.. :)

 

Ellers gikk dagen veldig fint, frokost hadde jeg med meg en omelett på jobb, den så helt jævlig ut, men smakte godt.

Og i lunsjen på jobb spiste jeg en veldig god salat.

Alt i alt en veldig bra dag..

Bursdagsfeiring!!

Jenta mi blei 1 år på fredag. Tenk at det har gått så fort.

Vi hadde besøk av svigerfamilien min på fredag og spiste kake og koste oss masse:

[gallery]

 

Dag 1 på LAVKARBO - tanker rundt vekt og diett

Info: bildet til venstre er ikke av meg.
Jeg har snart gjennomført første dag på dietten min.

Da bare 118 dager igjen om jeg klarer å følge planen min.

Jeg tenkte litt på om jeg skulle ta bilder av meg selv, slik at jeg kan se en eventuel utvikling. Men ved nærmere ettertanke innser jeg at å se bilder av meg, mer eller mindre lettkledd, ikke kan være bra for noen.

Jeg har også tenkt på hvorvid jeg ville legge ut hvor mye jeg faktisk veier på bloggen min, og noe overraskende slo meg. Jeg ville ikke. Jeg følte skam over å være overvektig. Det å være feit er jo på en måte noe man "har valgt selv". Merker i allefall hvordan jeg tenker det selv. Det er jo ikke veldig avansert, om du inntar mer energi enn du bruker, så blir du feit! Ergo, er du feit, har du valgt det selv.

Det er selvfølgelig ikke så enkelt, men det var i allefall det jeg tenkte, så jeg kommer ikke til å skrive hvor mye jeg veier, men jeg er nå Xkg. Målet mitt er X-30kg.

 

 

 

Dag 1 har gått helt fint, jeg startet med

Hjertekål og sopp stekt i smør.

og

 

Det holdt meg fint gående til lunsj.

Til lunsj spiste jeg rekesalat, egg, skinke og salat.

Og når jeg kom hjem fra jobb fikk jeg dette:

Sitron og peppermarinert laks med kål og brokoli stekt i smør.

Det var sykt godt...

Det har gått veldig bra i dag, men jeg vet jo at jeg ikke er i ketose enda, skal sjekke i kveld, men har mine tvil..

OPPDATERING: dag 1 og jeg er allerede i ketose!

 

Dum og deilig for alltid - av Christer Torjussen

Vi så Riksteaterets Knutsen og Ludvigsen på kulturhuset med Jeppe i går. Han gledet seg lenge til dette, han elsker alt som har med forestillinger, scene og teater å gjøre. Da de entret scenen var han paralysert, han reagerte ikke engang på forespørsel om tyggis, som han pleier å takke ja til særdeles raskt på til vanlig. Han ville ha med seg hvert sekund, og for en hyllest til to av vår tids største gjøglere dette var. Ensemblet, med Øyvind Angeltveit og Øyvind Brandtzæg i spissen, tok oss med på en forrykende togtur gjennom Lorentzen & Dolmens repertoar gjennom 30 år. Historien om myndighetene som vil fjerne dem (og grevlingen) fra tunnellen fordi de ikke har betalt skatt, flettet sammen med alle de kjente og kjære sangene.

Jeg var heldig nok til å få med meg konserten deres på Øyafestivalen 2006, hvor det slo meg at her står vi, foreldrene og barna våre. Tre generasjoner som synger og ler sammen i sola. Magisk, morsomt og uforglemmelig. Slik føltes det i går også. Både barn og voksne elsket forestillingen.  Det skulle bare mangle at duoen får leve videre, de er en del av vår kulturarv nå. Da Gustav Lorentzen døde for noen år siden tok det flere dager før jeg var meg selv igjen. Dolmens tegning av en trist Knutsen ved siden av en tom stol fikk tårene til å strømme. Det var som om jeg mistet en venn fra oppveksten. Jeg kjente ham aldri, men han kjente meg. Han bidro til å forme meg som barn, kanskje også som komiker. Vi kan alle sangene, vi anerkjenner humoren og galskapen. Knutsen & Ludvigsen har noe for alle. Det kan ikke mange artister skryte av. Jeg krysser fingrene for at arven går videre, også til mine barnebarn.

At de også skråler ”Kanskje kommer kongen” ved middagsbordet når de vokser opp. For det er lov å synge ved bordet, det mener i alle fall vi.

Om du ikke har sett forestillingen ennå, kjøp billetter. Med en eneste gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg Christer Torjussen på:

twitter

facebook

VGTV

Hjemmeside

Blogg

Standup.no

Handleliste - Ketolyse

Jeg var på lavkarbo.no der fant jeg en handleliste:

Egg

Bacon

Hvitost

Seterrømme

Cottage cheese

Bakemix(Ketolyse)

Soyaprotein(Ketolyse)

Smør

Rent kjøtt

Ren fisk

Kjøttpålegg

Broccoli

Blomkål

JBKM

Fløte

Smøreost

Kylling av alle slag

Salat

Squash

Rosenkål

Bringebær

Løk

Paprika

Sopp

Frossen blomkål/broccoliblanding med ost

Baconcrisp

Atkinsbar

Paranøtter

Creme Fraiche

Ribbe

Kjøttdeig

Majones

Hvitløk

Hollidaydip

Stangselleri

Friske urter (bladpersille, koriander, dill, mynte, gressløk osv.)

agurk

oliven

spinat

asparges

aubergine

grønnkål

krydder!

røkt laks/ørret (obs! Ofte tilsatt sukker! Sjekk innhold!)

røkt peppermakrell

reker

chilli

linfrø

tunfisk i olje

Avokado

sukkrin

Baconsko.. (ok den la jeg til selv..)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette skal jeg kjøpe inn (minus backonsko), men har vært bursdag og besøk hele helga, så tar det mandag eller tirsdag.

Når pappa vil ting som mamma ikke vil - av Christer Torjussen

Jeg ble pappa til nr. 2 for noen måneder siden. Hun heter Edda, og ble tatt med keisersnitt. Det var veldig rart å vite presis når man skulle få barn, mot å vente på at vannet skal gå og fødselen er i gang. Første juni kl. 11.30 skulle vi bli foreldre igjen. Et keisernsitt går fort, og med unntak av klærne jeg måtte ha på meg under fødselen gikk alt på skinner. Min kroppsbygning var ikke akkurat tilpasset den spiktrange, grønne buksa og den enda trangere ”doktorskjorta” jeg måtte ha på meg. Vi snakker kroppskondom. Det eneste som minnet om loose fit var hårnettet, som fikk meg til å se enda mindre begavet ut.

Det er stas å få barn. Virkelig. Men jeg kan ofte bli litt oppgitt over folk som sier ”Å nææ, fått baby. Gratuleeerer. Nå må dere passe på å bare være hjemme og kose dere”. Kose oss? Tror ikke det. De første ukene med ny baby i huset består stort sett av søvnløse netter, amming, trilling, bleieskift, besøk, gulp, telefoner, trøste, bære, ordning, fiksing, handling, styring, vasking, matlaging, tørking og skriking. Kosen kommer litt senere. Når ungen endelig fester blikket og responderer med et smil. Det er ytterst stimulerende å se at det er tegn til intelligent liv der inne. Før dette inntreffer er en baby egentlig en bylt som ikke gjør stort annet enn å sove, henge fast i puppen og gjøre på seg. Uten at man er mindre begeistret, det blir bare ikke så mye kos.

Vi har et barn fra før, som har rukket å bli tre år og vel så det. Tiden har gått så fort. Det er en klisjé, men det er ikke lenge siden Jeppe lå i lekegrinda (eller babyfengselet som det også kalles) – nå er han en oppegående, smart liten fyr som stiller verdens fineste spørsmål. ”Pappa, hvorfor heter det apekatt? De er jo ikke katter.” (Rett inn på iPhone og wikipedia for å kunne svare.) Han vil spise deg, han vil spise meg, han vil spise tralalei. ”Pappa? Hva er en tralalei? Jeg har aldri sett det på Rema 1000. Kan vi ha tralalei til middag? Jeg vil ha det.” Å ha en treåring i huset er egentlig som å ha en full kompis på besøk. Han snakker usammenhengende. Velter ting. Gråter for ikkenoe. Plutselig er alt gøy igjen. Mobilen ringer, han danser. Her forleden skulle han inn i dusjen med fiskestang og brødskive. Sølte på gulvet, jeg ba ham hente tørkerull. En halvtime senere kommer han tilbake med Aftenposten fra forrige uke og en underbukse på hodet. Nei, ikke smøre inn lillesøster med Kavli tubeost. Det er ikke solkrem.

Ikke er han glad i å leke alene heller. Og det er grenser for hvor stimulerende jeg synes det er å leke med biler i flere timer. Han ble rasende fordi jeg ikke ville leke, til mitt forsvar hadde jeg lillesøsteren hans på armen (mens jeg lagde mat – hvem har sagt at menn ikke kan gjøre mer enn én ting om gangen?) fordi jeg ville at moren skulle få sove litt. Jeg måtte ta ham på fanget og forklare at det er ikke alltid man får viljen sin her i verden. Det er her jeg slo fast at barnesinnet ikke er tilskitnet, slikt voksnes er – uten at det engang var hensikten: Jeg forklarte ham at noen ganger vil for eksempel pappa ting som ikke mamma vil. Og når mamma ikke vil det, så… må pappa gjøre det alene. På egenhånd.

Hvordan da, lurte han. Jeg kom ikke på noe godt svar akkurat der og da. Det ble vanskelig å forklare. ”Vil du spille litt på telefonen til pappa?” Snakk om å kjøpe seg tid. Men sånn er det å være småbarnspappa.

Følg Christer Torjussen på:

twitter

facebook

VGTV

Hjemmeside

Blogg

Standup.no

Å begynne på Ketolyse

Besluttningen er tatt

Når man har besluttet å starte på ketolysekuren så har man forhåpentlig vis lest en del om den, eller man er klar for å lese om den.

Jeg vil på det sterkeste anbefale alle som skal prøve seg på en lavkarbodiett å finne seg en kur, sette seg inn i hvordan den fungerer og så holde seg til den.

Det som er viktig å forstå med denne slankekuren er at den fungerer på en helt spesiell måte, hvor kalorimengden ikke er så viktig, men det viktigste er at reglene til dietten overholdes. Og det viktigeste av alt, du har forstått at inntaket av karbohydrater må reduseres til et minimum. For hvis man ikke passer på og får i seg for mye karbohydrater via ris, poteter, pasta eller sukker så er dietten ødelagt de neste 2-4 dagene.

ADVARSEL: Hvis du slurver med karbohydrater mens du er på kur kommer du til å gå opp i vekt!

 

Hvordan fungerer ketolyse?

Den mennesklige kroppen benytter seg av to typer brennstoff, karbohydrater/sukker (glukose) og fett. Fett brukes til fysisk aktivitet som ikke krever store utbrenninger. Glukose forbrennes når kroppen trenger store mengder energi på kort tid, som ved løping og andre store muskelanstrengelser. (men jeg skal også prøve å se om jeg kan få til å jogge en del på lav-karbo)

Kroppen kan til en viss grad velge om den vil bruke karbohydrater eller fett, og den gjør det basert på innholdet i kosten. Ved overvekt har man som oftest noe som heter insulin-resistens, det vil si at blodsukkeret er høyere over lengre tid enn det som er normalt. Da bruker kroppen karbohydrater i høyere frad og fettet forbrennes i mindre grad. Dette fordi insulininnholdet hemmer frigjøringen av fett og gjør det vanskeligere å forbrenne fett.

Ketose

Kroppen lagrer glukose i musklene i lange kjeder kalt glykogen, slik at de kan frigjøres raskt ved behov. Dette skjer når man løper eller bokser f.eks. Man kan lagre sukker i musklene for ca 2-3 dagers forbruk. Når kroppen ikke får karbohydrater vil lageret ganske raskt gå tomt. Hjernen kan ikke forbrenne fett, så dette ville vært veldig farlig om man ikke hadde hatt et reservesystem. Når man ikke har karbohydrater så begynner kroppen å produsere enzymer som som kan omdanne fett til ketoner som kan forbrennes av hjernen. En slik fettforbrenning kalles ketose.

 

Er ketose farlig?

Det er ikke farlig å være i ketose på en lavkarbo diett. Man trenger ikke være redd for å være på dietten i 3-6 måneder. Min plan er å være på dietten i 4-5 måneder nå.

 

Kommer mer om forberedelser senere.

 

Ny favorittrett og litt oppdateringer

Hudyret har fått en ny yndlingsrett nå: Chili con carne!

Eller det vil si, chili con soya. Siden Damen er vegitarianer så blir det uten kjøtt. Hudyret spiser med stor apetitt og glede, og jeg har fått Damen til å skrive ned oppskriften, siden kanskje noen kunne ha glede av den.

Chili sincarne (voksen)

Finhakket løk og hvitløk, surres blankt i olje.

Tilsett 2 bokser hakket hermetiske tomater, 2 bokser kidneybønner, soltørkete tomater, hakket rød chili.

Krydre med rød chili, spisskummen, paprika, salt og pepper.

Kok på svak varme i 30 minutter

Server med ris, nachos og lett rømme.

 

Chili sin carne (barn)

Finhakket løk og hvitløk, surres blankt i olje.

Tilsett 2 bokser hakket hermetiske tomater, 2 bokser kidneybønner, soltørkete tomater, hakket rød chili.

Krydre med rød chili, spisskummen.

Kok på svak varme i 15 minutter

Server med ris.

Hudyret får ikke rømme, og kun en nachos eller to. Chips og rømme er jo ikke sunt for små barn. (men kjempesunt for voksne....) :)

Vi gjør andre ting enn å spise også. Hudyret kan stå, elsker yoghurt og kan gå med en del hjelp.

Hun prater mye og noe av det er ord.

Ho kan si ord som: pappa, katt, vovov og ekorn Men ikke mammma. Når vi spør om hun kan si mamma svarer hun bare pappa eller dada.

Men det kommer vel etterhvert, for utviklingen går jammen fort nå.

Hudyret elsker musikk, Damen og hudyret hører på Disneymusikk hele tiden. Det er litt frustrerende for jeg blir ganske lett lei av disneymusikk.

Men Hudyret synger og danser til, så da er det jo greit.

Vi har prøvd å vise henne Drømmehagen igjen, men nå er det blitt veldig skummelt plutselig. Hun har rett og slett blitt livredd, vi må bare skru av.

Men den nye husgjesten vår Hage-Zombien er hun veldig glad i.

 

Sunne pannekaker

Pannekakene her i huset blir nå laget av havregrøt.

Ja, du leste rett. Samen Damen snublet over en sunn pannekakeoppskrift på dette såkalte internettet. Anbefales på det sterkeste!!

5dl Havregryn bløtlegges i 1l vann.

Bløtlegg minst en time. (dette gjør det lettere for kroppen å ta opp jern. Det er spesielt viktig for små barn)

Kok havregrøt.

Ta havregrøten over i en bakebolle, la den kjøle.

Tilsett 2 revne epler, 1 ts kanel, 1 ts bakepulver, 3 egg, litt melk. Rør. Gjerne med stavmikser.

Spe med melk til ønsket konsistens. La røren svelle i 30 min. Stek.

Stek de på middels varme, og stek de lenge før du snur dem før du snur de ellers faller de fra hverandre.

Spis. Funder over over hvor hvor flink du er som spiser pannekaker uten sukker og hvetemel, og hvor overrasket du er over at de faktisk smaker veldig godt!

Tips: Server citrusfruktjuice eller bringebær til. C-vitaminer bedrer jern-opptaket yttligere.

Norske blogger Follow on Bloglovin