hits

desember 2011

Vi klapper i hendene, vi tørker spy og snørr. - av Christer Torjussen

Med små barn i huset må man regne med en forkjølelse og litt feber nå og da. Faktisk oftere enn man tror. Så straks ett barn har kommet til hektene, blir det andre sjuk igjen og passer på å nyse sine foresatte i ansiktet slik at neste runde er i gang før man ble ferdig med den første.

Det begynte så forsiktig med at noen av ungene i barnehagen ble syke. Pytt pytt, tenkte jeg. Litt snufsing har ingen dødd av. Det er vinter. Så braket det løs. Jeppe begynte å hoste til han spøy yoghurt utover hele seg, fastspent i barnesetet i bilen. Hurra. Så begynte Edda på syv mnd. å gjøre det samme, utover senga vår.

Ikke det at vi har sovet natten gjennom tidligere, men nå var skytteltrafikken mellom soverommene i gang for alvor. Febertokter, snørr, tårer, oppkast, skriking og galle. Som pappa og såkalt mann innbilte jeg meg at jeg sikkert var resistent mot denslags, men der tok jeg grundig feil. Først forsvant stemmen, som er et stort handicap som utøvende standupkomiker. Så kom feberen og hosten. En bunnløs gammelmannshoste som hørtes ut som blandingen mellom en kaffetrakter, parresyk hvalross og en moped som ikke får start på seg. Jeg tilbrakte et døgn i senga ute av stand til å gjøre noe annet enn å harke, sove, hoste og lage patetiske klynkelyder. Slikt passer svært dårlig midt i førjulstria. Ting skal ordnes. Fikses. Bakes. Hentes. Kjøpes. Pakkes inn. Postes. Bringes. Alt dette mens vi foreldre tørker snørr, feberen herjer og babyen produserer mer slim enn et nordnorsk trandamperi og hoster til hun mister pusten. Det er tre dager til jul, og det meste er i boks. Nå mangler bare nissedrakt. Jeg skal være nisse i år. Fant en på Europris i smakløs velour med trangtsittende tights. Det kler meg dårlig. Jeg leter videre. Kryss fingrene for at jeg ikke skremmer skiten ut av barna i år også. God jul.

Helt til slutt; Vær moderat med alkoholen foran ungene i høytiden. Hvis ikke er du en idiot.

Følg Christer Torjussen på:

twitter

facebook

VGTV

Hjemmeside

Blogg

Standup.no

Foreldre vil ha lavkarbo på SFO - lei som faen!

I Sande i Vestfold ønsker flere foreldre at barna får lavkarbomat på skolefritidsordningen (SFO). Kommunen sier imidlertid nei.

Og godt er pokker meg det!

– Uaktuelt, sier Amund Sørum, fagkoordinator for skolefritidsordningen i kommunen.

Jeg er så lei av lavkarbodiskusjoner nå at jeg holder på å kaste opp store mengder med bacon og smør.

Man diskuterer på helt feil kriterier. På den ene siden er lavkarbo-fanatikerene som har opplevd at dette fungerer for de og predikerer gladelig om lavkarbo til det tyter ut av ørene til folk, og helt på den andre siden har du folk som f.eks Tjomlid som ikke forstår poenget og kommer trekkende med vitenskapelige studier over f.eks "Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet". 

Studien viser for så vidt at man går ned kjappere med low-carb enn low-fat, men at det gjevner seg ut etterhvert.

Men du skal vel ikke slanke ungene dine?

Alle dietter fungerer på samme måte: man bruker flere kalorier enn det som inntas. Gjør du dette over lengre tid går du ned i vekt. Ferdig med den saken.  Spiser du flere kalorier enn du forbruker på en dag, så går du opp i vekt! Det burde ikke være vanskelig å forstå for folk. Se på det som en bankkonto. Bruker du mindre enn du setter inn, ja da vokser kontoen, bruker du mer enn du setter inn, så går du i minus.

Slanking

Hvis du har fulgt bloggen min over litt tid så vet du at jeg slanker meg for tiden via lavkarbo, dette fordi den dietten gjør det lettere for meg å innta færre kalorier enn det jeg forbruker mye fordi jeg ikke blir sulten og spiser dermed sjelden. Og til de som tror at forbrenningen lider av det, så er det også feil. Man har gjevn forbrenning hele dagen så lenge man er aktiv.

Men det betyr likevel ikke at jeg kommer til å fortsette på lavkarbo når jeg er nådd ønsket vekt. Da skal jeg tilbake til et sunt og balansert kosthold. Ikke det samme kostholdet som gjorde meg feit, men et sunt og godt et, med karbohydrater og alt.

Barn og kosthold

Når det gjelder barn og normalvektige mennesker så mener jeg at man bør følge Helsedirektoratet sine råd til kosthold.

  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. (Kilde: Helsedirektoratet)

Rapport om nye kostråd (Pdf-fil)

Oppsummering av kostrådene (Pdf-fil)

Baby funnet i bærepose - er det lov å være for offentlig pisking/henging?

En baby på ca 1 time ble i dag funnet i en bærepose bak en transformator i Marivo i Danmark. Skriver http://ekstrabladet.dk. Moren er ikke funnet.

 

I 10-tiden i dag ble en baby funnet i en bærepose, sterkt nedkjølt og ungen er nå bragt til sykehus. Gutten kommer til å overleve, men det håper jeg ikke foreldren(e) gjør.

Ok, det er kanskje litt overdrevet, men jeg blir så ufattelig provosert når jeg leser dette at jeg har mest lyst til å utføre vold.

 

Gjør det meg til et dårlig menneske?

 

Mamma slår mer enn pappa - Omsorg er mandig og vold er kvinnelig

Skrevet av: Fred Johan Ødegård, redaktør for pappamagasinet FAR OG BARN og pappaportalen  www.farogbarn.no

Hva var det første du tenkte når du leste denne overskriften? At det egentlig er motsatt? At mødre er omsorgsfulle og fedre er voldelige? Da tar du faktisk feil. En fersk undersøkelse fra NOVA avslører dette som en myte!

 

I etterkrigstidens Norge har det vokst frem en myte om at mødre er omsorgsfulle og fedre voldelige. Myten har ikke bare blitt brukt av "mannsfiendtlige feminister" til å tegne et negativt bilde av menn og fedre. Også politikere, rettsapparat, media og forskning har ofte lagt denne myten til grunn.

Gutter trenger ikke å leke med dukker for å lære omsorg

Det skremmende er at også barnehageforskning har vært preget av denne myten.

? Mye av den forskningen som kom fra Sverige, var tidligere veldig polariserende, noe som har endret seg de siste årene. Fokuset var på at gutter og jenter hadde ulike egenskaper. Så mye av metodene både i Sverige og Norge har vært å kjønnsdele barnegruppa for at de skal lære det de mangler, sier sosiolog og stipendiat Nina Rossholt til Kilden.

Og noe av det gutter angivelig manglet var evnen til å vise omsorg og empati. Derfor ble det satt til å leke med dukker ?for å bli mer som jentene?.

Heldigvis begynner mange å få øyene opp for hvor galt dette er. Nina Rossholt er en av dem:

- Gutter kan vise omsorg for andre barn, men vi må lære oss å se dem på en ny måte for å se at det er dette de gjør. Kanskje trenger ikke guttene å leke med dukker for å lære omsorg, påpeker hun. Det som trengs er at de voksne ser og anerkjenner den omsorgen som vises.

Undertegnede har selv en seks år gammel gutt, og opplever at han utviser mer omsorg og empati enn de fleste voksne jeg kjenner!

Manglende anerkjennelse av fedres omsorgsevne

I 1892 fastslo Stortinget at mor gir barn mer kjærlighet enn far, og at hun er best egnet til å ta vare på barna. Den holdningen preger oss fremdeles.

Derfor er det fleste støtteordninger og institusjoner tilrettelagt for mødre. Derfor har ikke fedre selvstendig opptjeningsrett til fedrekvoten, og er prisgitt mors opptjening og tilknytning til arbeidslivet. Og derfor er det mor som får omsorgsrett til barna etter et samlivsbrudd.

Derfor har det også vært et sterkt fokus på voldelige fedre, mens det nærmest har vært tabubelagt å snakke om voldelige mødre.

Mødre slår barn mer enn fedre

15.12.2012 sendte NTB ut en pressemelding med overskriften "Mødre slår barn mer enn fedre".

Der ble det vist til en ny undersøkelse fra NOVA, som viser at mødre slår barn oftere enn fedre. Volden er hyppigst volden mot døtre.

Av de 7.000 ungdommene mellom 18 og 20 år som er spurt, svarer 20 prosent at de har opplevd vold fra mor, mens 14 prosent har opplevd vold fra far.

? En mulig forklaring kan være at mødre har et større ansvar for barneoppdragelsen enn det fedre har. Dette kan noen ganger gi utslag i at vold blir en del av oppdragelsen til mødre, sier forsker Kari Stefansen i NOVA til Adresseavisen.

FAR OG BARN har fått henvendelser fra fortvilte, fraskilte fedre som ikke blir tatt på alvor når de forsøker å varsle barnevernet om alvorlig omsorgssvikt fra mor. Det tas nesten for gitt at det er mor som omsorgsfull, og far som bare lager trøbbel.

Konklusjon

Omsorgsevnen er ikke avhengig av kjønn, men av person. Gutter som leker med biler og klatrer i trær kan ha like mye empati som jenter som leker med dukker.

Fedre er like gode (eller dårlige) omsorgspersoner som mødre.

Omsorg er ikke bare en myk og feminin verdi. Det er like mye en maskulin og mandig verdi!

 

 

Skrevet av: Fred Johan Ødegård, redaktør for pappamagasinet FAR OG BARN og pappaportalen www.farogbarn.no.

FAR OG BARN er et pappamagasin, en pappaportal, kursarrangør og samfunnsaktør som arbeider for å fremme en aktiv og omsorgsfull farsrolle.

Omskjæring - mishandling på religiøst grunnlag?

Jeg befant meg plutselig i en diskusjon på twitter om omskjæring.

Jeg har alltid tenkt på det som "Jaja, folk må jo få gjøre som de vil" og "Så lenge ingen prøver å gjøre det på meg så.."

Men så er det jo ingen som egentlig spør denne ungen da..

Jeg fikk beskjed om å lese: Er jøder og muslimer uskikket til å være foreldre? av Leif Knudsen som for såvidt er en helt ok tekst. Vi er bare uenige i utgangspunktet, argumentene og konklusjonen.

Jeg mener nemlig at på et helt prinsipielt grunnlag at man ikke skal utføre et irreversibelt inngrep som uten barnets samtykke når det ikke er nødvendig.

Jeg innser at man da kan kan benytte argumentet: "Men det er med bakgrunn i religionen" - Ja la oss ta utgangspunkt i det da. La oss ta utgangspunkt i at man skal ha lov til å omskjære med religion som grunn. Da ser vi bort i fra hensyn til det medisinske, det humane og i mitt hode, det logiske, men la oss ta utgangspunkt i at det er ok. Da burde det også være lov å omskjære jenter med religion som grunn. Eller må vi også ha en "evaluering" av religionene hvorvidt relogionsfriheten skal få lov til å omfatte dem?

La oss se på noen myter om omskjæring:

Cut now before he has problems. 85% of the world's males are intact. They have no more penile problems than circumcised males.

Babies feel no pain. We now know that babies do feel pain, very acutely. Babies scream, choke, hold their breath, and vomit.

It's more painful if done later. Even with anesthesia, at any age it is a painful procedure with the potential for serious complications.

Smegma is bad. This natural secretion assists in lubricating the glans. Females also produce genital smegma. Smegma of either sex is not carcinogenic.

It's cleaner without a foreskin. Children can learn genital hygiene just as they learn to brush their teeth and clean behind their ears.

Phimosis. This rare condition occurs when the foreskin cannot be retracted. Some males don't have a fully retractable foreskin until puberty. "Congenital Phimosis' is normal in infancy, childhood, and in some cases into the teens. If phimosis continues into adulthood, it can be alleviated by gentle stretching of the opening.

Infections. Even circumcised males (and females) will get urinary tract infections (UTI). Antibiotics are a less traumatic solution than circumcision. Doctors and parents who forcibly retract the foreskin to clean or inspect can cause UTIs in intact boys.

Premature Ejaculation. A foreskin doesn't cause premature ejaculations. The problem is a common sexual complaint among circumcised and intact men.

Penile Cancer. This is very rare (one in 100,000) usually in older men, both circumcised and intact. This is related to HPV, a sexually transmitted virus.

Cervical Cancer. We now know that cervical cancer is associated with a history of STD. Foreskins do not cause cancer. Women with circumcised partners and lesbians can get cancer.

AIDS/Venereal Diseases. Some fear small tears in the foreskin might allow HIV or other infection to occur. However, small tears in the taut shaft skin of a circumcised male can also occur. America, where most males are circumcised, has the 5th highest rate of AIDS in the world and a high rate of sexually transmitted diseases (STD). 80+% of American sexually active adult males are circumcised. It has not reduced the risk of AIDS or STDs!

Peer Pressure. Parents fear an intact son will be ridiculed by friends. With circumcision declining, it will be the circumcised boy who may feel different. Males eventually realize that "all men are not created equal" without suffering emotional harm. Like Father-like Son. One's psyche is not so fragile that he must have a clone of his father's or sibling's genitals for mental well-being.

Circumcision Wish. A very small minority of intact men wish that their parents had had them circumcised in infancy. Such men can freely choose circumcision. The problems of a few do not justify circumcising the majority.

Men Prefer Being Circumcised. With no accurate means of comparison, the typical circumcised man has no idea with he is missing. A man, colorblind from birth and thinking his sight is normal, might also never question his condition. An increasing number of men express resentment about being circumcised and are seeking restoration information.

 

Tingen er at man gjør noe med et barn some r veldig vanskelig å fikse. Man gjør uopprettelig skade med bakgrunni en religion. En religion som det ikke er sikkert at guttungen kommer til å tilhøre når han vokser opp engang.

Hvis man leser om omskjæring så mener jeg at ingen oppegående mennesker kan ville gjøre det mot sine barn. Sitat Store Norske Leksikon (min utheving):

Det foreligger ingen medisinsk dokumentasjon for at omskjæring på friske gutter skal ha noen medisinske fordeler. Ut fra et faglig ståsted vil mange medisinere i dag karakterisere omskjæring av gutter på et «ikke-medisinsk» grunnlag som kjønnslemlestelse, på lik linje med omskjæring av kvinner.

 

Så jeg mener fortsatt at mitt argument er valid. Er man prinsipiellt i mot å påføre barna våre unødvendig smerte? Ja, da er du mot omskjæring.

 

se også: http://codenamemama.com/2010/06/10/circumcision-newborn/

 

De perfekte julegavene til mannen - vurdering av Dagbladets tips

Gårsdagens Dagblad.no lister opp "De perfekte julegavene til mannen" og jeg skal nå ta en helt objektiv vurdering av tipsene.

Praktisk arbeidsbenk

Jeg vil anbefale Triton Superjaws arbeidsbenk som et godt julegavetips, sier Øivind Lie til Klikk.no/Bonytt. 

Dette er en komplett arbeidsbenk som kan brukes til alt fra å skjære digre plater til å kappe ved. 

Den ligger på ca 1795 kroner. 

Vel, jeg kan med 100% sikkerhet si at det der er en gave jeg aldri ville hatt. Nummer 1, den er gul. Ikke at det har så mye å si for en arbeidsbenk, tror jeg, men jeg syns det er veldig få ting som passer til å være gule. Nummer 2, det er en arbeidsbenk. De sier den kan brukes til alt.  Så legger de til "fra å skjære digre plater til å kappe ved".. Jeg syns dette er langt i fra alt, og syntes helt ærlig at det egentlig høres veldig begrenset ut. Blir som å si "denne datamaskinen kan du bruke til alt, fra word til tekstbehandling"

 

SIRKELSAG

Batteridrevet sirkelsag er tingen om du ikke har strøm på hytta. Den lades med en liten generator eller solceller, om du kan mekke litt, legger Lie til. 

Denne ligger på omtrent 5790 kroner

Har ikke hytte eller noensinne hatt bruk for en slik sag. Undersøkelser gjort av undertegnede på et veldig lite utvalg mennesker viser at 96% av landets befolkning har IKKE behov for en slik sag, NOENSINNE.

 

TØFF KNAGG

Denne stilige designknaggen får du kjøpt hos Vitra.

Foto: Produsentbilde

Det er et uttrykk som går som dette: "You are about as useful as a cock flavored loollipop to a lesbian on a cold day" jeg får litt den følelesen her. Tøff knagg? I mitt hode er en knagg en knagg. Og undersøkelser gjort av undertegnede på et veldig lite utvalg mennesker viser at 96% av landets befolkning har IKKE bryr seg om hvordan knaggen ser ut så lenge den fungerer.

Sprek stol

Er du litt modig, og sjenerøs, i gavevalget ditt, kan en tøff klassiker i en knæsj farge være en morsom gave å gi. 

Amundsen hos Vitra anbefaler Verner Pantons Panton Chair i fargen mandarin. 

Prisen på den er 2166 kroner.

Oj oj oj.. jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne på hva som er feil i den beskrivelsen der. 1. Det er en stol. 2. den ser ikke spesielt behagelig ut. 3 den har kun en funksjon.

Hvis du er litt modig og sjenerøs smeller du til med denne:

Den koster "litt" mer, men så får du så ufattelig mye mer også..

Here is a quick overview of the features available on the “Emperor:

 

Monitors

Three synchronized displays.

 

Control Center

7” LCD Touch Screen which is OS and Power independent from the Emperor's integrated PC. The control center allows the user to control chair position and integrated systems such as lighting control, air flow, sound, PC startup/shutdown, battery backup system and more.

 

Communication Devices

Logitech QuickCam Pro 9000

GN Netcom 9120-Flex Wireless Headset with Noise-canceling

 

Lighting

Adjustable perimeter LED lighting.

Four adjustable working LED lights.

Full spectrum lighting (to avoid the jaundice)

 

Seat

Recaro Style Top-line all leather black seat.

Fully adjustable

Climate package available

Height&Tilt adjustment

 

Air

HEPA Air Purification System

 

Battery Back-up

Built in power backup for up to 30 minutes of run-time in case of sudden power failure.

Built in safe shut down feature.

 

The guts of the system, the actual PC part, is available in PC or MAC configurations. However, the specifications might appear to be a little lacking to some people considering the price-tag of the unit as a whole. But keep in mind that this uber workstation is targeting business-oriented people and not gamers, and something tells us if you have the money, they would build you a custom unit with whatever specs you want (since they are obviously not mass producing these babies).

 

You can view the complete specs for both PC and MAC editions of the Emperor in this adobe acrobat document located here or via the NovelQuest home page here.

 

 

 

 

Norske blogger Follow on Bloglovin