hits

desember 2013

Elsk barnet ditt

Jeg har laget et helt nytt menneske.

Et lite menneske som klamrer seg fast i meg,

som trenger meg til alt den vil gjøre.

Jeg skal bygge det opp og hjelpe det frem

Men mest av alt skal jeg elske det,

jeg skal elske mine barn og jeg skal sørge for at de vet

at jeg elsker dem

 

Jeg vet at overskriften høres litt rar ut, selvfølgelig skal man elske barnet sitt, men det er et ganske nytt fenomen å la denne kjærligheten få utløp. Gjennom første halvdel av 1900-tallet trodde de aller fleste psykologer at det å vise kjærlighet mot barn var kun en sentimental handling som ikke hadde  noenting for seg. John Watson gikk til og med så langt at han sa "When you are tempted to pet your child, remember that mother love is a dangerous instrument." På denne tiden trodde man at kjærtegn kun spredde sykdommer (man visste ikke at manglende håndvask var grunnen) og ledet til psykiske problemer som voksen.

Jeg hørte en podcast-episode jeg gjerne vil anbefale

This American Life: 317: Unconditional Love

Introduksjonen handler om Harry Harlow og hans forsøk innen spedbarn (han brukte en type apekatter og ikke faktiske spedbarn men likevel) Harlow sine sosial isolasjon eksperiment la grunnlaget for at vi nå i dag gir kjærlighet og koser med barna våre.

[iframe src="http://www.youtube.com/embed/OrNBEhzjg8I" width="640" height="480" ]

 

Før dette ble gjort skulle man helst ikke plukke opp barn, man skulle ikke kose med dem og man skulle ikke plukke opp barna sine. Man kunne for eksempel høre at dersom man kysset barnet sitt for mye, så kunne barnet få store psykiske problemer i voksen alder. (For mye kyssing er i dette tilfellet mer enn 1 gang pr år)

Så min oppfordring i dag, er elsk dine barn, kos mye med dem for det er sunt for alle de innvolverte. :)

Norske blogger Follow on Bloglovin