hits

mat

Den mest hipster tingen jeg har gjort på en stund..

Jeg følger med på en serie som heter Shark Tank. Her får entreprenører komme å presentere bedriften sin for å prøve å lokke en av de fem "haiene" til å investere i bedriften. 

For en stund siden var det noen der som lagde sitt eget luksus beef jerky. Det så veldig godt ut, så jeg tenkte at det må jeg prøve. Jeg tenkte ikke engang over hvor hipster det var før jeg la Moose Jerkyen på norgesglass. 

 
Jeg hadde en elgsteik liggende i frysen, så jeg tok den opp til semi-tining for å lettere kunne skjære den i fine skiver, så lagde jeg meg en krydderblanding av salt, pepper, chili, einebær og rosmarin som jeg grei godt inn i skivene med kjøtt. 

 

Jeg satt ovnen på 70 grader og kjøttet var i ovnen i ca 5-6 timer. 70 grader for å drepe ting inni kjøttet, og varmen skal ikke steike kjøttet,  men kun drive ut fuktigheten. 

 

Så er det bare å hive det i norgesglass eller annet som er lufttett. Der kan det holde seg helt fint i opp til 3 mnd. Men etter å ha smakt på det så tviler jeg på det varer så lenge..

Sommer, sol og deilig grilling - 6 topp grilltips

Sponset innlegg

 

Grilling er en form for matlaging som involverer tørr varme påføres på overflaten av maten, vanligvis fra over eller under.

Grilling vanligvis innebærer en betydelig mengde av direkte varmestråling, og har en tendens til å bli brukt til å tilberede kjøtt raskt. Grillmat er tilberedt på grillen (en åpen ledning rutenett slik som en grillrist med en varmekilde over eller under), en grillpanne (ligner på en stekepanne, men med hevet rygger å etterligne ledninger av en åpen grill) , eller takker (en flat plate oppvarmet nedenfra). Varmeoverføring til maten ved bruk av en grill er primært via varmestråling. Varmeoverføring når du bruker en grillpanne eller takke er ved direkte ledning. 

Direkte varme grilling kan utsettes for temperaturer mat ofte i overkant av 260 ° C  Grillet kjøtt får en særegen stekearoma og smak fra en kjemisk prosess som kalles Maillard-reaksjonen. Maillard-reaksjonen oppstår bare når matvarer nå temperaturer i overkant av 155 ° C

 Jeg digger å grille! 

Og det gjør ungene også, enten det er grønnsaker, fisk eller deilig biff, så er det bare helt sinnsykt kult å grille. Jeg har fått veldig sansen for å hive en masse digg i aluminiumsfolie og bare la det dampe avgårde. 

1. Rens grillen varm
Viktig å rengjøre grillen når den er varm. Så slipper du å gnikke deg i hel.

2. Ikke brenn deg, men vent til griillen er varm nok
Hold hånda 10-15 cm over rista, tell til 3. Hvis du klarte det sakte, så er den ikke varm nok.

3. Husk å smøre rista.
Du kan bruke olje eller backon, men ingenting er så irriterende som en burger, eller laksebit som henger fast.

4. Blanding er bra

Bruk kjøtt, grønnsaker og sopp på grillspidd av ferske rosmarinkvister (for lam), kanelstang (svin) og sitrongress (kylling og sjømat). Gir god smak!

5. Øl er godt!
Kjøtt og øl er godt. Kjøtt marinert i øl er deilig. Kylling med ølboks i baken er juicy. Legg biffene utover et fat, åpne en flaske øl og rist den mens du holder tommelen over og sprut det over kjøttet. 

6. Grønnsakene rett på kullet
Poteter, løk og mais der skallet fremdeles er på kan legges rett på kullet, uten aluminiumsfolie. Snu dem i kullet til skallet er helt svart og når du skrellet av dette vil grønnsakene være perfekte. Men husk å hente dem.

Riskremopplading

Det er jo veldig viktig å være klar for all den gode maten som skal inntas nå i jula. Og det kan derfor lønne seg å varme opp litt. Jeg og damen serverte "riskrem" etter middag i dag. Dvs. Vi synes det er veldig mye kaker og snop ol i jula så vi lagde til jukseriskrem. Det er cottage cheese og yoghurt. Sammen med god saus der det fantastisk.

Minsten digga det i allefall noe helt sinnssykt.

Jeg synes det er veldig kjekt at begge jentene mine er flinke til å spise og hos oss er det ikke lov med ord som "jeg vil ikke ha" og "øøøø,  det liker jeg ikke.."

Riskremopplading: 
 

 

Halloween!! 10 års Bryllupsdag!

Jeg pleier å prøve å få til så god stemning som mulig i hagen på Halloween (les skummel)

Jeg og damen har vært sammen i 11 år nå. (gift i 10. Bryllupsdag den 28. :) ) og som vi pleier så tok vi en kveld med kutting av gresskar og gjorde ting klart til halloween.

Denne gangen prøvde vi å benytte mer av gresskaret enn vi har gjort før, dette er resultatet.

 

2013-10-29 08.48.25 2013-10-28 21.29.34 2013-10-28 21.29.29

Gresskarsyltetøy med ingefær (oppskrift)

Kok opp gresskarkjøøttet under omrøring mens sukkeret løser seg opp, ha i evt. vann, la småkoke i ca 15 minutter. Ta av plata. Ha i syltepulver + ascorbinsyre. Legg på glass. Oppbevares kjølig.


Vi hadde to gresskar og en ingefær.
ca 1 kg. sukker

+ nok vann

 sitron

 

How To Roast Pumpkin Seeds:

1. Clean the seeds. The annoying-but-necessary task is that you have to meticulously clean the seeds until there are no signs of pumpkin guts. After picking off the strands, give them a GOOD rinse with water in a colander. Sidenote ? If someone comments telling me a quick way to clean pumpkin seeds, I will love you forever!!

Note: Some of you say that sugar pumpkin seeds yield much crispier seeds than carving pumpkins. I used sugar pumpkin seeds and mine were certainly super crispy!

how to roast pumpkin seeds 5107
How To Roast Perfect Pumpkin Seeds ? Easy, Crunchy, Addictive!

2. Boil for 10 minutes in salt water.

boiling pumpkin seeds 5108
How To Roast Perfect Pumpkin Seeds ? Easy, Crunchy, Addictive!

3. Drain the seeds in a colander and dry lightly with a paper towel or tea towel. The seeds will stick to the towel, but just rub them off with your fingers. Don?t worry, they don?t have to be bone dry ? just a light pat down.

4. Spread seeds onto a baking sheet and drizzle with extra virgin olive oil (I only needed to use about 1/2-1 tsp). Massage oil into seeds and add a generous sprinkle fine grain sea salt. Try to spread out the seeds as thin as possible with minor overlapping.

how to roast pumpkin seeds 5111
How To Roast Perfect Pumpkin Seeds ? Easy, Crunchy, Addictive!

5. Roast seeds at 180 for 10 minutes. Remove from oven and stir. Roast for another 8-10 minutes (if your oven temp is off, this could vary a lot!). During the last 5 minutes of roasting, remove a few seeds and crack open to make sure the inner seeds are not burning (you don?t want the inner seed brown). Cool a couple and pop them into your mouth to test. They are ready when the shell is super crispy and easy to bite through. The inner seed should have only a hint of golden tinge to it. They should not be brown.

6. EAT! Remove from oven, add a bit more Herbamare, and dig in! Ah, so good, so good! There is no need to remove the outer shell; it?s quite possibly the best part.

 

 

how to roast pumpkin seeds 5145
How To Roast Perfect Pumpkin Seeds ? Easy, Crunchy, Addictive!

Sushifredag!!

/sponset med glede

Jeg og jentungen elsker sushi. Hun spiste sin første sushi allerede når hun var ca ett år gammel.

Nå eksprimenterer hun med Sashimi, Tempura, Hotroll og alt mulig av tilbehør og sauser. Det er alltid stas når vi går på Sabi Sushi for eksempel. Og hun elsker det!

Men hun liker ikke bare å spise sushi på restaurant, jentungen liker også å lage sushi selv. Og selv om jeg trodde at det kom til å være vanskelig den første gangen så har erfaringen nå vært at det er verken skummelt eller vanskelig. Jeg vil faktisk dra det så langt som at det er en meget kjekk familieaktivitet som er lærerrikt, morsomt og smakfullt.

Vi har brukt oppskriftene vi finner på godfisk.no  og vi har laget Laks Tataki, Laksecarpaccio Norden, Spicy ura maki med krabbefyll, Maki med torsk og chilimajones, Gunkan maki med reker,  og sashimi av diverse fisk.

Eller, Sushi  er jo egentlig den japanske retten som består av kokt ris med eddik på, kombinert med andre ingredienser. Ingrediensene og formen kan variere stort, men risen er det all Sushi  har til felles.

Her er en film at meg og Jentungen når vi lager Sushi. 

Hva er din Sushifavoritt?


Her er bilder av resultatet (oppskriftene finner du på her)

#sushifredag #godfisk.no

Hjemmelaget peanøttsmør

Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på å lage hjemmelaget peanøttsmør. Så jeg og jentungen prøvde oss på det.

Peanøtter skrelles og legges på stekebrett, og ristes til rett før de blir brune.

Putt peanøtter i en kjøkkenmaskin eller håndmikser ting.

Mos peanøttene til de blir mushy.

Tilsett en til halvannen teskje med salt og 2-3 spiseskje med olje (peanøtt eller oliven, eller palmeolje dersom du vil ha butikkfeelingen. . :p )

Mix til du får rett konsistens. Nyt det. Det er føkkings awesome!

Ser for meg at dette fort kan gjøre videre vekttap vanskelig, så skal være forsiktig.

Lam Provance - enkelt med lammelår

Legg lammelåret i en ildfast form med fettsiden opp, tørk av det med et tørkepapir.

Kutt opp all hvitløken og bland 2/3 inn i sennepen. Bland deretter inn godt med rosmarin og timian. Dekk lammelåret med sennepen.

Jeg er på ferie i Provance i Frankriket nå sammen med hele familien min og en av dagene skulle jeg, jentungen og mine besteforeldre lage middag til folket. Jeg har lenge tenkt at et godt lammelår er jo noe av det beste man kan spise, og selv om jeg ikke har laget det siden jeg lagde det i stekegrop på Jernaldergården, så tenkte jeg at det kan jo ikke være så vanskelig.

Hva trenger du?

1 lammelår (med bein i - jeg regner ca 3 kg pr 7 personer)
2 hvitløk
2 kilo tomater
2 store løk
Rosmarin
Timian
Fransk sennep
Litt poteter
Balsamico
Honning

Kutt opp tomat og løk, legg det i formen rundt lammelåret. Dekk så sennepen med honning og hiv på balsamico og resten av honningen over tomatene og løken. Lammelåret kan nå ligge i marinaden over natten, men dette er ikke nødvendig.

Sett ovnen på max på varmluft og sett inn i midten av ovnen, la stå i ca 30 minutter.

Slå så ned ovenen til ca 140 grader og la stå til ferdig (kommer ann på størrelsen på låret men skal se ca ut som dette)

Oreo-cheesecake - nailed it?

Jeg er på ingen måte en teit mann, men noen ganger er jeg så åndsfraværende at jeg lurer på om jeg kanskje har en hjerneskade.

I går var vi på foreldremøte i barnehagen og der var bare en foreldre som hadde skrevet seg opp på listen om å lage kake avslutningen som var dagen etter (i går). Jeg tenkte at en kake skulle jeg vel alltids få til.

Husket jeg det etter møtet og gikk på butikken og kjøpte ingredienser? Selvfølgelig ikke. Glemte jeg hele avslutningen og hele kaka? Ja, dessverre. Har jeg muligens en hjerneskade? Ja, muligens.

Men jeg klarte med bare litt hjelp av Damen å komme på at jeg skulle på avslutning og at jeg skulle bake kake bare 2 timer før vi skulle være der (ok, jeg prøver ikke å gi Damen skylden for at jeg ikke kan huske ting, men kan en voksen mann forventes å huske ting?)

Så måtte jeg bare å finne ut hvilken type kaker kan jeg bake på den tiden jeg hadde tilgjengelig. Jeg fant en oppskrift på din mat: http://dinmat.no/Stekt-oreokake-med-sjokolademousse - der stod det at det tok 60 minutter, og det var jo 2 timer til avslutning så da hadde jeg jo god tid. Sant?

Så da var det en kjapp tur på kiwi for å finne ingredienser til en litt kul kake for jeg gidder ikke å lage en tørr langpanne.

Jeg kan lage en kake, og det er svenske kladdkake. Men jeg ville prøve noe nytt.

Jeg fulgte oppskriften. Så kom jeg til slutten av oppskriften.

" Avkjøl og server kaken når moussen har satt seg. (Kan gjerne stå natten over)." - det passet jo ikke så godt. Men den smakte veldig bra uansett.

Sett stekeovnen på 170 grader.

Knus ca. 20 oreo kjeks i en kjøkkenmaskin eller i en pose med et kjevle.

Smelt smøret. Tilsett den finknuste kjeksen.

Ha kjeksblandingen i en springform ca. 24 cm i diameter, ha gjerne et bakepapir i bunnen. (Viktig) Bre kjeksen godt ut i formen og stek den i ca. 8 minutter.

Grovhakk ca. 10 oreokjekser med en kniv. (Skal brukes til pynt)

Visp sammen osten, sukkeret og vaniljesukkeret i mixmaster.

Ha så i ett og ett egg og rør godt mellom hver gang på lav hastighet.

Tilsett de grovhakkede oreokjeksene i blandingen og hell det over kjeksbunnen.

Sett kaken i stekeovn på 170 grader i ca. 50 minutter.

Avkjøl kaken.

Tilbered sjokolademoussen etter anvisning på pakken og ha den over kaken som et lokk. La moussen stivne.

Avkjøl og server kaken når moussen har satt seg. (Kan gjerne stå natten over).
Pynt kaken med sjokolade, pisket krem, oreokjeks og frisk frukt.

Kaka forsvant fort i allefall. Og smakte veldig bra. Skal prøve en gang til, med litt bedre tid.

Første faste føde på 9 dager

Ok, en litt sær oppdatering, men jeg måte bare dele det.

Jeg fikk spise knekkebrød i går! Etter 10 dager uten fast føde var knekkebrød med eggerøre noe av det beste jeg har spist på veldig veldig lenge. Men OMG så godt. Jeg klarte selvfølgelig å spise det ene knekkebrødet for fort så jeg fikk orntlig vondt i magen, men det gikk over etterhvert.

 

30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør

Denne artikkelen er ikke skrevet av meg, men republisert som en reaksjon på at Sjokoservice Norge truet artikkelforfatteren til å fjerne teksten fra sin blogg.  Les bakgrunnshistorien her.

Xocai er en sjokolade som blir omsatt i Norge gjennom direktesalg / MLM. Sjokoladen skal ha fantastiske helsemessige egenskaper og fremstilles på en ytterst hemmelig, enestående og spesiell måte. [Vi] har sett litt nærmere på om disse påstandene holder vann og kontaktet 15 norske distributører for å prøve å få oppklart punktene under. Dessverre så har ingen av dem ønsket å bidra til å belyse påstandene.

Her finner du 30 punkter som du bør tenke igjennom om du ønsker å starte med Xocai. Om du har opplysninger som evt. skulle kunne bidra til å oppklare noen av disse punktene er det fint om du legger igjen en kommentar.

Antioksidanter

 1. At kakao evt. inneholder mye antioksidanter betyr ikke at kroppen kan nyttegjøre seg av disse.”the amount that is actually absorbed into the body is low”- i følge Wikipedia. Bruswick Lab som ofte nevnes i markedsføringsmateriell sier selv at: ”The ORAC assays are performed in vitro, in the test tube, and therefore do not determine the bioavailability within the body”.
 2. På nettsidene til MXi står det at “We were told that it would take two weeks to complete the testing and the cost would be $5,000”. For et selskap som MXi (som omsetter for 1 milliard $ i følge sjokosjokk.no) så synes dette som en marginal kostnad. Denne testen utgjør en vesentlig del av markedsføringen av produktene. Ville det ikke vært naturlig å la andre uavhengige laboratorier også teste produktet?
 3. ORAC er en måleenhet som måler antioksidant kapasiteten i en matvare gjennom en laboratorie test (in vitro). ORAC forteller oss ingenting om hvilken effekt matvaren gir når den blir konsumert (in vivo): ”Correlation between the high antioxidant capacity of fruits and vegetables, and the positive impact of diets high in fruits and vegetables, is believed to play a role in thefree-radical theory of aging. However, there exists no physiological proof in vivo that this theory is valid. Consequently, the ORAC method, derived only in test tube experiments, cannot currently be applied to human biology.” – Wikipedia
 4. Selv om sjokoladen skulle være rik på antioksidanter betyr ikke at det den er en fullverdig erstatning for frukt og grønnsaker slik det hevdes på mange nettsider. F.eks så leder grafikken på sjokoladenmin.no, helsekakao.no og helsesjokolade.net en til å tro at 20 gram xocai fullverdig erstatter en hel mengde frukt.
 5. Mennesker som spiser frukt og grønnsaker har lavere risiko for å få hjerte og kar sykdommer, sykdommer tilknyttet nervesystemet og noen typer kreft. Ettersom frukt og grønnsaker inneholder mye antioksidanter har man tidligere antatt at antioksidanter kan forebygge noen sykdommer. Dette har man etter hvert testet i kliniske forsøk. Disse undersøkelsene viser derimot at det ikke er en slik sammenheng (1) (2). Man antar nå at helsefordelene kommer fra andre egenskaper ved frukt og grønnsaker (1) (2).
 6. Det er ikke påvist at inntak av ekstra antioksidanter har noen positiv effekt på kroppen. Se for eksempel Cochrane Reviews rapport: No evidence to support antioxidant supplements to prevent mortality in healthy people or patients with various diseases. Videre har flere studier vist at man ikke øker forventet levealder ved inntak av ekstra antioksidanter: ”Antioxidant supplements do not reduce all-cause mortality” – bmj.com
 7. Særlig flavonoider blir trukket frem som svært gunstige i sjokoladen. Wikipedia oppsummerer derimot: ”physiological evidence is not yet established (…), research(…) indicates that, following dietary intake, flavonoids themselves are of little or no direct antioxidant value. As body conditions are unlike controlled test tube conditions, flavonoids and other polyphenols are poorly absorbed (less than 5%), with most of what is absorbed being quickly metabolized and excreted.”
 8. European Food Safety Authority evaluerer på vegne av EU ulike påstander fremsatt i markedsføringen av ulike matvarer. I en rapport fra 2010 vedrørende påstander om antioksidanter heter det: ”The Panel considers that no evidence has been provided to establish that having antioxidant activity/content and/or antioxidant properties is a beneficial physiological effect.”
 9. Selv om det neppe kan sies at helseeffekten av antioksidanter er avklart eller etablert ennå, så er det mange studier som heller i den retningen. Men mer forskning er nødvendig for å fastslå hvilke, om noen, helsegevinster som kommer direkte av høyt antioksidantinnhold. Slik markedsføringen av Xocai fremstår i dag tar man tilsynelatende alt for lett på at forskningsmiljøet langt i fra har konkludert når det gjelder betydningen av antioksidanter. I stedet trekker man frem lovende enkeltstudier, og legger disse frem som ”bevis” for at produktet virker overfor kundene.

Produksjonsmåte / patent

 1. Det nevnes på mange nettsider at MXi har en egen patent på måten sjokoladen fremstilles. Bl.a på sjokolade4you.no står det at det er MXi som har oppfunnet og patentert metoden. Ingen nettsider opplyser om patentnummeret derimot. Et patentnummer er ikke en forrettingshemmelighet. Mangelen på denne informasjonen leder meg til å tro at det ikke finnes noen patent eller at MXi ikke har patentet selv. Det vil da være rimelig å anta at det finnes tilsvarende produkter tilgjengelig laget med samme teknologi (antagelig til en langt lavere pris) og at MXi prøver å skjule dette.
 2. Hvem (hvilket selskap) er det som holder patentet på teknologien / prosessen som benyttes?
 3. Hva er patent nummeret?
 4. Produktet Ombar ligner mistenkelig på Xocai. Bruker en annen produsent MXi sin patenterte teknikk?
 5. En av deltakerne i debatten på bloggen, Facit, påstår at patentet blir holdt av Côte d’Or, som eies av Kraftfoods. Om dette er riktig så skulle det vel bety at MXi sin sjokolade ikke er unik, men bare blir kjøpt av en av de store produsentene. Det betyr da at påstandene på mange nettsider (f. eks sjokolade4you.no) om at MXi har patentet er uriktig.

Pris / distribusjon / MLM

 1. Det finnes alternative kakao produkter som er vesentlig billigere. På nettsiden til okosjokolade.no kan man kjøpe 400 gram kakaomasse til 149 kr. Det er 37 øre pr. gram. Til sammenligning koster Xocai 1,67 kr pr. gram. Xocai sjokoladen er 448 % dyrere en produktet fra okosjokolade. Da får man 100 % ren vare uten at den er tynnet ut med acai bær og blåbær. På nettsiden til sanabona.no kan man få kjøpt 464 gram kaldpresset rå kakao til kr 189. Prisen her er 40 øre pr. gram. Altså er Xocai sjokoladen 410 % dyrere. Produktet til Sanabona og Økosjokolade er også økologisk for dem som er opptatt av det.
 2. Ombar sjokolade selges til ca. 20 kr for 38 gram. Den er også tilsatt Acai og Blåbær. Den er også laget av kakao behandlet på lav temperatur (kaldpresset?)
 3. 100 gram med eple har en ORAC verdi på 4 000 og koster ca. kr. 1,50. Xocai Power Squares har en ORAC verdi på 3 582 og koster ca. 10 kr. Er Xocai virkelig den billigste antioksidantkilden i Norge slik det hevdes på flere nettsider?
 4. Produktet distribueres gjennom MLM salg. I følge festtalene så skal MLM distribusjon føre til et billigere produkt fordi du får levert produktet direkte og ikke gjennom distribusjonssystemet til en butikk. Xoxai sjokoladen blir produsert i Belgia, videreforedles i Canada og blir så sendt til Gout International sitt lager i Skien. Her i fra blir varene sendt de Norske kunden. I tillegg skal 7 ledd i din upline ha prosenter av salget. Totalt 50 % av prisen på varen blir fordelt på aktører som ikke er involvert i distribusjonen i det hele tatt. Dette gjøre produktet vesentlig dyrere, til forskjell fra ordinær butikk distribusjon.
 5. Flere nettsider, bl.a. sjokosjokk.no og sjokoladenmin.no, lokker med muligheten til å tjene store penger. – For i det hele tatt å gå i null (altså at man får dekket sitt eget tvungne sjokoladekjøp. Kostnader til f.eks markedsføring, nettsider og egen timelønn er ikke medtatt) må man verve 20 personer som kan stå under deg i pyramiden. For å oppnå en brutto (!) mnd. lønn på 20 000 kr. trenger man å selge 364 esker med sjokolade i mnd. til pyramiden under deg, i følgesjokoladenmin.no
 6. Sjansen for å gå med underskudd ved deltakelse i et MLM konsept er 99,95 %. Er en slik odds noe du vil anbefale til familie, venner og andre?
 7. For å tjene penger på å selge Xocai må man verve 2 personer som igjen verver 2 personer som igjen verver 2 personer etc. Etter 33 ledd i denne prosessen er hele verden vervet. Det er utelukkende dem som er på toppen av pyramiden som tjener penger på dette konseptet. MXi har eksistert i 5 år. Hvor i pyramiden er du om du går inn nå?
 8. I dag er det 4 000 som deltar i Norge (jfr. sjokoladenmin.no) Om man starter i dag med å selge sjokolade så har man altså 4 000 konkurrenter, og man har 11 ledd igjen til hele Norge er vervet. Høres det ut som en god forretningsidé?
 9. Nettsiden businessopportunitywatch.com gir MXi konseptet en rating på 2 av 10.

Påstander om helseeffekt

 1. På sjokosjokk.no kan vi lese at produktet bl.a. bedrer din mentale tilstand, demper sult følelsen, tillater mer intens trening, diabetiker vennlig, gir vekt kontroll, styrker immunforsvaret (en medisinsk umulighet) og bedre tannhelse. På mereliv.no leser vi bl.a. at hjelper blodårene, reduserer høyt blodtrykk, styrker immunforsvaret, reduserer appetitten, regulerer vektkontrollgener, bedrer hukommelsen, bedrer konsentrasjonsevnen, beskytter mot hjerneslag, er bra for diabetes 2, kan forebygge kreft, hjelper mot eksem og hudsykdommer, renser kroppen for giftsoffer, bedrer fordøyelsen, hjelper mot depresjon, forlenger livet og gir friskere og mer intelligente barn ved amming.
 2. I en e-post fra legemiddelverket forteller en seniorrådgiver følgende: ”Det er i henhold til legemiddelloven § 20 ikke tillatt å markedsføre et produkt som ikke er legemiddel med påstander om medisinsk effekt (forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter m.v.). Linkene du viser til (sjokosjokk.no, mereliv.com, sjokoladenmin.no, helsesjokolade.net, energisjokolade.com, baakvaag.net) inneholder påstander som er direkte relatert til sykdom, for eksempel at produktet forebygger kreft, hjelper mot depresjon, eksem og hudsykdommer og reduserer høyt blodtrykk. Dette er eksempler på medisinske påstander og utsagn (A-påstander) som det ikke er tillatt å bruke om produkter som ikke er legemidler med markedsføringstillatelse.”
 3. Hvordan kan det være et salgsargument at produktet inneholder lite sukker samtidig som at”sjokolade er mer effektivt enn populære sportsdrikker fordi den forsyner musklene med karbohydrater.” (sjokosjokk.no)
 4. Domenenavn som f.eks helsesjokolade.net og helsekakao.no er vel en påstand om helseeffekt i seg selv?
 5. På en rekke nettsider (bl.a. på sjokoladenmin.no) oppgir man anbefalt dose antioksidanter pr. dag. – Myndighetene i Norge har aldri gitt en slik anbefaling.
 6. Fra 1. mars 2010 gjelder EUs regler om matvarers påståtte helseeffekt også i Norge. Reglene krever at produsenten kan dokumentere helseeffekten. Dokumentasjonen må godkjennes av EUs vitenskapskomité (EFSA). Hvor er Xocai sin godkjenning? Hvorfor markedsføres sjokoladen med påstått helseeffekt uten godkjenning?

Dokumentasjon.

På nettsidene til norske distributører kan man finne en mengde lenker som mer eller mindre uttalt skal dokumentere hvor bra sjokoladen er, eller hvor mye bedre sjokoladen er i forhold til andre sjokolader. Problemene med denne ”dokumentasjonen” er bl.a:

 1. Det vises til generell forskning på sjokolade. Bl.a. fra forskning.no. Det vises ikke til noen uavhengig forskning på helseeffekten av Xocai, og hvor mye bedre en evt. måtte være annen sjokolade.
 2. På forespørsel og i kommentarfeltet i denne saken er det fremlagt mye ”dokumentasjon”. Problemet med denne er at det utelukkende er hentet fra MXi eget markedsføringsmateriell eller fra Steve Warren som på ingen måte kan sies å være en uavhengig kilde da han er Medical Advisor for MXI Corp.
 3. Mange nettsider (bl.a sjokolade4you.no) benytter brukerhistorier i sin markedsføring. Slik markedsføring er bevist svært effektiv. Problemet er at historiene leder kunden til å tro at produktet har påvist helseeffekt. Om man skulle tro på alle brukerhistorier som fantes så ville alle religioner være sanne, vi ville vert omgitt av UFO’er etc. Det er opplagt ikke riktig, nettopp fordi brukerhistorier er en subjektiv opplevelse som i de fleste tilfeller ikke kan kontrolleres. For å kunne dokumentere årsak – virkning må vitenskaplige studier gjøres der alle variabler tas høyde for. Bruk av brukerhistorier er typisk for produkter / konsepter der det ikke finnes vitenskaplige bevis.

Les også: Xocai, en sunn sjokolade? Er det helse i hver bit?

BLT og sur majones

lol... jeg skrev denne posten helt ferdig på mobilen min, og når jeg hadde lastet den opp var den borte..

Jeg hadde som sagt besøk av Henning og Silje i dag. Alle oppførte seg fint, ingen grining og det var veldig koseligt. Selv Damen oppførte seg eksemplarisk.

Jeg tenkte jeg skulle få testa ut å lage BLT sandwich for det har jeg fått på jobben nå i uka.

Så først hjemmelagd majones:

Gordon Ramsey lager mayo

IMG_0487 <-- Hallgeir lager majones

Eneste problemet var at jeg enten brukte sur eddik, eller hadde for mye eddik oppi (tror ved nærmere ettertanke at jeg rett og slett hadde oppi for mye..) Heldigvis fant jeg det ut før jeg brukte den..

Hjemmelagd majones:

- 1 egg

- 300 ml olje

salt og pepper

1 ts sennep

1 ts eddik (ikke sur og ikke for mye)

litt sitron saft (det glemte jeg også..)

Blitz med stavmixer eller lignende

BLT oppskrift: (fra Wikipedia)

The BLT (bacon, lettuce, and tomato) is a type of bacon sandwich. The BLT traditionally has several strips of well-cooked or even crispy bacon, leaves of lettuce (traditionally[citation needed] iceberg or romaine), and slices of tomato, layered between slices of bread (often toasted). Mayonnaise is the traditional condiment for the BLT.

Stek gjerne bacon i ovnen, og legg så på bakepapir for fantastisk sprø og god bacon...

Spising, grining og frustrert pappa

Grining mens ho spiser.

Hudyret har begynt å skape seg mens ho spiser. Nå vil ho helst bare spise en og en munnfull. Og så har ho funnet ut at, om ho blir sint og ikke vil ha mer, for så å prøve å "gomme" av meg både hånda og tutteflaska fort nok, så blir pappa veldig frustrert.

Jeg må inrømme at jeg hater sånn småspising.

[gallery]

Hjemmelagd focaccia

Sitter hjemme og prøver å få tiden til å gå. Venter så sykt på å bli pappa nå at dagene blir veldig lange.

I dag har jeg lagd hjemmelagd Focaccia og salat (med kylling til meg, uten kjøtt til Damen) til meg og Damen. Og denne gangen har jeg lagd det uten hjelp av poser. Dvs. Focaccia'en er laget fra bunnen av, mens salaten kom hakket. ;-)

Jeg elsker soltørka tomater!!

Hjemmelagde komler - 1. Forsøk

Hjemmelagde komler.

Jeg prøver meg på å lage hjemmelagde komler. Jeg mener, hvor vanskeligt kan det være?

Vi får se...

..Man må visst passe på så det ikke koker over også.. :-/

Nå har jeg laget komlene, 15 minutter igjen å koke. Og har fått lagd kålerabi/gulerot-stappe i mellomtiden. Gleder meg til å spise snart!

Norske blogger Follow on Bloglovin